Banrekord av Maria Hjorth

SPORTBLADET

Ligger på andra plats på Frösåker

Foto: Maria Hjorth.

Sponsorerna, de snälla vädergudarna och USA-stjärnorna sade nej.

Mitt bland alla nej kom ändå några viktiga ja.

– Beslutet att spela i Sverige var lätt att ta, sade Maria Hjorth efter sin 64-rond på Frösåker.

Golftävlingen Scandinavian TPC har kantats av dåliga besked.

Prispengarna halverades, storsponsorerna valde att stötta herrgolfen och de största stjärnorna åkte tillbaka till USA i stället för till Västerås.

Och som om inte det vore nog:

Fredagens spel fick helt ställas in då det regnade lika mycket på sex timmar som under en normal augustimånad och när den andra rundan äntligen startade ett dygn senare fick den tillfälligt avbrytas på grund av åskoväder.

Men mitt bland all otur och problem finns det ljusglimtar.

De svenska stjärnorna har – förutom Helen Alfredsson som spelar kändisgolf i Örnsköldsvik – stöttat tävlingen fast det egentligen inte varit ekonomiskt försvarbart.

Och en del av dem spelar riktigt bra.

Åtta under par

Världselvan Maria Hjorth följde upp sin par-runda med en 64:a – banrekordet åtta slag under par – och är ett slag efter ledaren Lill Saether, Norge, på delad andra plats.

– Jag tycket det är jätteviktigt att vi visar upp oss för en svensk publik. Att unga golftjejer kan se oss proffs på hemmaplan. Och så är det viktigt att sponsorerna får upp ögonen för damgolf, de verkar satsa på herrgolf just nu, sade Hjorth.

Annika Sörenstam har åtminstone inga problem på golfbanan – om man bortser från viss irritation på en reporter från ett etermedieföretag som pratade när spelarna vill ha det tyst – även om hon inte fick lika många puttar under lördagen. Sörenstam ligger sammanlagt på sju slag under par, ett slag efter Hjorth, på delad fjärde plats.

Den lediga fredagen kom väl till pass, och den före detta världsettan satt i möten om tävlingen och dess framtid.

– Vi försöker få tävlingen att fortsätta och det ska bli spännande att se på måndag hur responsen har blivit på våra dagar här. Jag har inget kontrakt, men jag är med på livstid. Det här är något jag vill göra, och tänker vara med på, sade Sörenstam.

Många bra svenskor

Mimmi Hjorth betonar också hur viktigt det är med en Europatourtävling i Sverige:

– Vi har så många bra svenska spelare och om vi alla åker hem och spelar så borde sponsorerna bli mer intresserade också. För mig var det inte svårt att komma hem och spela, trots att det är min femte raka spelvecka, sade Hjorth.

Två amatörer, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist, delar sjätteplatsen, ett slag efter Sörenstam. Sophie Gustafson, på totalt fyra över par, var en av dem som efter lördagen spelat färdigt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf