Hajen hann inte ikapp

SPORTBLADET

USA är jagat i kampen om världsherraväldet – och i bassängen

PEKING. På ena sidan bassängen trampar USA vatten.

På den andra lurar Kina i vassen.

I högtalarna spelas ledmotivet till ”Hajen”.

Vem som är bytet och vem som jagar behöver ni knappast fråga.

Foto: Svallvågor Vattenpolo är inget för blötdjur. Spelarna påminner mest om urstarka och grymma sjölejon, skriver Jennifer Wegerup.

I en klorluktande simhall i Peking trängs publiken på läktarna för att se OS äldsta lagsport – och för att se två supermakter jaga varandra fram och tillbaka i bassängen.

USA är fortfarande främst, såväl i damernas vattenpolo som i kampen om att vara mäktigast av alla mäktiga. Men världens folkrikaste nation Kina spås bli nästa supermakt, med en ekonomi som skjuter mot himlen likt en kinesisk raket. Amerikanerna är jagade. I kampen om världsherraväldet, i jakten på flest OS-medaljer – och i bassängen denna dag.

”Kina, Kina, Kina”, ropar hemmapubliken på de tätt packade läktarna när kinesiskorna drar av sig badrockarna och tar på de gula badmössorna. ”USA, USA, USA”, kontrar den amerikanska delen av publiken.

Vattenpolon har funnits med i OS-programmet ända sen i Paris år 1900. Damerna fick komma med först härliga hundra år senare, i Sydney 2000. I stormaktsmötet i går var USA favoriter, men många trodde ändå på Kina, landet som är så starkt på gång, i vattenpolo såväl som överallt annars.

Som urstarka sjölejon

Bollen läggs upp mitt i bassängen, alla ligger i pool-position (sorry). Yingdongs simhall fylls med tonerna till ledmotivet av filmen ”Hajen”. ”Do do dodo dodododo...”. Kina hinner först fram!

Publiken skriker av upphetsning. USA tar bollen, skjuter i ribban. Bollen till

Kina. Liu Ping skjuter, USA:s Elizabeth Armstrong räddar. Tre minuter spelade. Natalie Golda har bollen, siktar mot Yang Juns högra hörn. 1–0. Golda simmar rakt ut och byter medan läktarna sjunger ”USA, USA, USA”.

Bara halvminuten senare är det dock i stället kineserna som ska brista ut i ett vrål som som ekar i kaklet när Kinas Sun Yujun gör 1–1. Strax därpå vräker Sun Huizi in 1–2. Så håller på det på. 2–2. 2–3. 3–3.

Det blir paus, den första av fyra perioder är över. Spelarna som ska byta häver sig över poolkanten och jag konstaterar smått fascinerad att vattenpolo inte är en sport för blötdjur. Axlarna är lika breda som på simmare, men där tar likheterna slut. För på majoriteten av vattenpolospelarna är bakpartierna, hur ska jag säga, betydligt mer imponerande. De ser ut som urstarka sjölejon och är minst lika grymma mot varandra.

De två domarherrarna, Kiszelly och Tulga, en på varje sida om bassängen, blåser ideligen och med jämna mellanrum får någon simma in i utvisningsbåset.

Själv njuter jag av en sport där även kvinnor tillåts spela stenhårt. I fotboll får de det i teorin, men alltför sällan i praktiken.

Spelet fortsätter att bölja (oops) fram och tillbaka och trots att jag inte håller på något av lagen är det grymt spännande och underhållande. 3–4. 3–5. Do do do do... 5–4. 5–5. 6–5. 6–6. USA:s Elsie Windes försöker dränka Kinas Wang Yi. Teng Fei drar närapå baddräkten av Brenda Villa. 7–6. 7–7. 8–7 till USA.

Paus igen. Trumslagare uppträder.

Period tre. På tv-skärmen vid min plats ser jag alla tjuvnyp som pågår under vattnet och det är ingen lek... USA tappar bollen, alla simmar som dårar hemåt.

Kina skjuter utanför, alla simmar åt andra hållet. Jag blir matt bara av att se på. 9–7. 9–8. 10–8. Kina får straff. Mål.

10–9 av Gao Ao. Wow.

Bassängen går i svallvågor

Paus. Period fyra. USA:s Nathalie Golda, som varit bäst i laget, blir utvisad. 10–10. 10–11. 11–11. Publiken går i vågor, bassängen i svallvågor. Trötta spelare och heta känslor. Brenda Villa spelar fram Lauren Wenger som gör 12–11. En kallsup för Kina. Matchen är slut. Kinas tränare Juan Jane arg. Efteråt beklagar han sig för medierna över målvakten Yang Jun:

”Hon spelade långsamt. Vi mötte världsmästarna och behövde mer. Men vi spelade bra”.

USA:s tränare Guy Baker kan som segrare kosta på sig en välvillig klapp på huvudet åt Kina:

”Det syntes i dag hur mycket bättre de blivit”.

OS-maskotarna dansar och amerikanskorna ler. USA vann, hajen hann inte i kapp, allt är som det brukar.

Kina får jaga vidare. Ett tag till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS