Längdskidor

Seger för Emil Jönsson

Av: 

AnnaMaria Jansson

SPORTBLADET

Och Anna Olsson på pallen

Ingen kan klaga på Emil Jönssons form.

I dag spurtade han förbi världseliten.

Och vann sprinten i För-OS.

– Det var dags att plocka ner norrmännen inför VM, säger Jönsson.

För-OS i Whistler, Vancouver, fick en flygande svensk start i dagens sprint.

Först ut var Emil Jönsson, ett Sveriges största VM-hopp, och han tog sig vidare både från kvalet och från sitt semifinalheat på överlägset sätt. Jönsson svarade utan problem på motståndarnas alla utmaningar. Svensken tog det lugnt, tryckte till i stigningarna och visade ingen stress alls. Det såg inte ens ansträngt ur när han enkelt gled över mållinjen.

– Det är fantastiskt. Emil har varit otroligt stark hela dagen. Han var väldigt laddad efter att inte ha kunnat tävla i Düsseldorff, säger landslagstränare Joakim Abrahamsson till sportbladet.se.

Även i finalen lade Jönsson upp ett perfekt lopp. Han bidade sin tid innan han ryckte, tog sig förbi världscupledaren Ola Vigen Hattestad och vann på tiden 3,34,4, 0,2 sekunder före norrmannen.

– Han körde kontrollerat och att slå Hattestad är extra roligt, säger Abrahamsson.

Och Jönsson själv höll med.

– Det var dags att plocka ner norrmännen inför VM, säger han.

Det är ingen risk att formtoppen kommer för tidigt?

– Inte alls. Det här är precis som det ska vara, säger Joakim Abrahamsson.

Fin tredjeplats

Nästan lika bra gick det för Anna Olsson som genomförde en imponerande final. Olsson tog sig in som trea, 2,7 sekunder efter segrande Alena Prochazkova och tvåan Justyna Kowalczyk.

– Det känns fantastiskt kul för Anna som var tvungen att avbryta förra säsongen. HOn har haft en tuff start i år också, men förra helgen visade hon verkligen vad hon kan. Det är perfekt - en månad kvar till VM, säger Abrahamsson.

Är du förvånad över hennes form?

– Nej. När man omger sig med de här tjejerna lär man sig vilken enorm kapacitet de besitter. Hade inte Lina Andersson blivit pååkt i dag hade hon cokså varit med i toppen. Det ska bli riktigt spännande att se dem i teamsprinten på söndag.

Lind på väg tillbaka

Även Björn Lind visar en uppåtgående formkurva. Han var bra med i sitt semifinalheat, men höll på att ramla vilket gjorde att han halkade efter.

– Björn känns starkare än han känts på länge. Han har varit i Italien och kunnat ladda i två veckor och det verkar ha gjort honom gott.

Vad betyder sådana här resultat?

– Väldigt mycket. Det innebär ett lugn och en trygghet för individen. Dessutom föder det en "kan-du-så-kan-jag-känsla", och det är bra, säger Abrahamsson.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor