Ljungberg saknades på dagens träning

SPORTBLADET

VM-notiser från när och fjärran

Mattias Jonson och Teddy Lucic var tillbaka i full träning efter ledigheten, vilket gjorde att 22 spelare av den 23 man stora truppen var i träning.

Vem som saknades? Fredrik Ljungberg, så klart.

Ljungberg valde i stället att rehabiliteringsträna på ett gym.

– Vi räknar med att han ska vara tillbaka i träning på onsdag. Vi vill inte belasta honom i onödan, så vi får se om vi ska belasta honom i matchen mot Chile på fredag, sade förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Landslagets lagkapten Olof Mellberg är inte helt nöjd med den nya tolkning av offsidereglerna som gäller under VM.

– Det är ett steg i fel riktning, tycker jag. Jag tror att lagen kommer att bli mer defensiva än tvärt om, säger han.

Regeln innebär att en spelare kan stå i offsideposition, men så länge som han inte får bollen bedöms han vara onside – även om han påverkar spelet enligt den mer konventionella tolkningen.

– Det innebär ju att vi får lägga vår backlinje ännu djupare. Vi har ju inte mer än en handfull offsideavblåsningar i en vanlig match. Jag förstår inte varför de inför det här, men jag är ju back så jag talar ju i egen sak.

Ett straffmål på övertid genom Marko Babic räddade 2–2 för Kroatien mot Iran i landskampen mellan de två VM-klara lagen.

Iran var på väg mot en överraskande 2–1-seger när målvakten Ebrahim Mirzapour gled in i en av sina egna backar och sedan fällde Kroatiens Ivica Olic när han försökte nå bollen. Babic satte straffen säkert i mål.

Iran tog ledningen genom Ali Karimi i 21:a minuten och Dado Prso kvitterade tio minuter senare för Kroatien. Bägge lagen gjorde flera byten i halvlek och inhoppande hemmabacken Mario Tokic bjöd Iran på ledningsmålet i 82:a minuten när en miss gav Arash Borhani perfekt läge.

Iran spelar i samma grupp som Mexiko, Portugal och Angola medan Kroatien möter Brasilien, Australien och Japan i gruppspelet.

Anfallaren Carlos Tenorio skadad – och en nervig insats av målvakten Edwin Villafuerte.

Ecuadors avslutande genrep inför fotbolls-VM blev ingen lyckad föreställning. Dessutom vann Makedonien landskampen i Madrid med 2–1.

Tenorio gjorde ett snyggt solomål i den 19:e minuten och gav Ecuador ledningen. Men halvvägs in i den andra halvleken fick han bäras ut på bår med en vadskada.

– Carlos har en vadskada, men vi får avvakta en röntgen i morgon (läs måndag). Jag kan bara hoppas och be för att han ska vara med oss när VM börjar, sade Ecuadors förbundskapten Luis Fernando Suarez.

Suarez fick dessutom se sin målvakt Edwin Villafuerte fumla in Goran Maznovs 1–1-kvittering efter en halvtimme. Makedonien avgjorde på straff genom Igor Matreski i den 73:e minuten.

Ecuador spelar i grupp A tillsammans med hemmanationen Tyskland, Polen och Costa Rica och möter Polen i öppningen den 9 juni.

VM-debutanten Ukraina krossade på söndagen Costa Rica med 4–0 – och det utan anfallsstjärnan Andrej Sjevtjenko i truppen.

Matchen var avgjord redan efter första halvlek. Serhij Nazarenko började målskyttet i den 29:e minuten efter ett misstag av Wardy Alfaro i Costa Rica-målet. Fem minuter senare slog Andrij Vorobjej in 2–0 och Maksym Kalinitjenko ökade på till 3–0 några minuter före halvtid.

När Oleksij Belik gjorde 4–0 en knapp kvart in i andra halvlek var Costa Rica redan ett slaget lag.

Costa Rica, som i sommar gör sitt tredje VM-slutspel, måste skaka av sig förlusten snabbt. De möter värdnationen Tyskland i fotbolls-VM:s öppningsmatch redan den 9 juni.

Ukraina inleder mot Spanien några dagar senare.

Italiens vänsterback Gianluca Zambrotta skadade högra låret i en träningsmatch på söndagsförmiddagen i uppladdningen inför fotbolls-VM. Landslaget mötte amatörlaget San Geminiano och Zambrotta avbröt omedelbart när han fick sin skada.

– Jag hoppas att det inte är alltför allvarligt. Jag kände en väldig smärta i muskeln när jag sträckte ut benet, sade Zambrotta som ska genomgå tester för att få besked om skadan.

Den italienska lagledningen räknar dock med att Zambrotta ska vara spelklar till första matchen i VM mot Ghana den 12 juni. Övriga två lag i grupp E är USA och Tjeckien.

Det tyska fotbollslandslaget har skadebekymmer inför VM som börjar om mindre än två veckor.

Mittfältsstjärnan Michael Ballack, som missade träningsmatchen mot Luxemburg i lördags, kommer troligen tvingas att stå över även nästa träningsmatch på grund av sin vristskada. Även backen Roberth Huth finns på skadelistan inför mötet med Japan på tisdag. Sedan tidigare är dessutom backen Philipp Lahm armbågsskadad.

Tyskland möter den 9 juni Costa Rica i VM:s öppningsmatch.

TT