Togos förbundskapten hoppar av

SPORTBLADET

Otto Pfister lämnade truppen

München

Togos tyske förbundskapten Otto Pfister lämnade oväntat truppen natten till lördagen efter ett bråk om spelarbonusar. Bara dagar före nationens VM-premiär.

- Mitt livs dröm är förstörd, säger Pfister.

Otto Pfister bekräftade själv på lördagsförmiddagen att han sagt upp sig utan varsel.

- Spelarna bojkottade tre träningar, och därmed är grunden för mitt arbete borta, sade Pfister.

Pfister var mycket bitter över bråket som han anser lagt hans livs dröm i ruiner. Han sade bestämt nej till att återvända till förhandlingsbordet och lade skulden för schismen på Togos fotbollsförbund, inte på spelarna.

En Fifa-talesman uppgav att Pfister och Rock Gnassingbé, ordförande i Togos fotbollsförbund, möttes vid tvåtiden på natten, och att Pfister ska ha sagt att han var "färdig med Togo-laget".

En talesman för laget uppgav för AFP att Pfister åkt till Schweiz, och att assisterande tränaren Piet Hamberg också lämnat truppen. Även Fifa sade att Pfisters avhopp var officiellt bekräftat.

Lagets andra assisterande tränare, Kodjovi Mawuena, tar enligt talesmannen över laget - åtminstone i premiärmatchen på tisdag mot Sydkorea. Mawuena tränade redan med laget på lördagsmorgonen, enligt talesmannen Messan Attolou.

- Sedan får vi se vad som händer, tillade Attolou.

Tvisten gäller spelarbonusar. Spelarna har krävt 155 000 euro, drygt 1,4 miljoner kronor, vardera för att spela i VM, plus 30 000 euro för varje seger och 15 000 för oavgjorda matcher. För mycket pengar, anser förbundet. Landets premiärminister Edem Kodjo flög till och med till Tyskland i fredags för att medla, men det ser alltså ut att ha misslyckats.

- Situationen blev ohållbar för tränaren, sade lagets läkare Joachim Schubert till den tyska fotbollstidningen Kicker.

Coacher kan enligt regelverket ersättas i VM, eftersom de inte faller under samma regelverk som spelare.

TT-Reuters