Svag svensk insats i skidskyttespåren

SPORTBLADET

...och Norge slarvade bort guldet – igen

Foto: Michael Kappeler/AFP
Det ville sig inte den här gången heller för Norge. Ole Einar Björndalen och Frode Andresen sköt bort sig.

SAN SICARIO/STOCKHOLM

Svagt skytte ställde till det för de svenska hoppen i herrarnas skidskytte.

Mattias Nilsson sköt bäst och hamnade slutligen fjortonde.

Skidskytteherrarna avgjorde på lördagen sin masstart över 15 kilometer i fri stil och tre svenskar fanns med på startlinjen: Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och Mattias Nilsson.

Ferry gick ut mest lovande och sköt fullt i första skyttet. Dock sköt han bort sig i andra och tredje, och det var istället Mattias Nilsson som gjorde bäst ifrån sig med bara en bom totalt på hela tävlingen. Det blev en 14:e plats för Mattias. Ferry slutade 18:e och Carl-Johan Bergman blev 29:a. Sammanfattningsvis en svag insats, med godkänt bara för Nilsson.

Norge missade igen

Norge var länge i högsta grad inblandat i kampen om guldet: Ole Einar Björndalen sköt fullt på de två första skjutningarna och körde som en furie i skidspåren. På tredje skjutningen gjorde Björndalen dock en bom och jagades ikapp av polacken Tomasz Sikora, som då var 1.6 bakom.

Scenförändring

Den totala scenförändringen kom i fjärde skyttet:

Björndalen fick OS-darr och sköt två bom, Sikora en. Bakom ledarduon sköt istället tysken Michael Greis fullt på en mycket snabb tid och detsamma gjorde finländaren Paavo Puurunen.

Ut från skyttevallen tog Greis ledningen med Sikora i ryggen och det blev hårdkörning för att hålla undan från den rasande norrmannen. Polacken fick släppa, Greis slaknade något men Björndalen kom aldrig ikapp. Det blev bara brons för Norge, silver för Polen och Sikora och guld till Tyskland genom Michael Greis.

Paavo Puurunen, Finland blev fyra.

Skjutfakta:

Ferry, Nilsson, Bergman.

Robert Triches