Ren wikegårdska: bli inte en mammut

SPORTBLADET

Mattias Karlsson: jag föredrar Härenstams iver och glädje

Det gicks inte för fullt i matchen Sverige–Slovakien i går. Inte från SVT:s

sida i alla fall. I stället för att ställa upp med Chris Härenstam–Niklas Wikegård i kommentatorslurarna hade man Staffan Lindeborg i stället för Chris.

Synd. Jag föredrar Härenstams iver och glädje före Lindeborgs stelhet och korrekthet. Duon Härenstam och Wikegård är också de som synkar bäst.

Tack och lov finns det trots allt plats för olika personligheter. Alla bör ges utrymme

att utveckla den karaktär som passar dem bäst och inte stöpas i någon mall som hämmar.

Wikegård är det mycket av. Han är i studion, i kommentatorsbåset, på träningar, i blogg hos Expekt, på andra sporter?ja, jag hörde att killen dök upp i Melodi-

festivalsändningen också.

Den förre Djurgårdentränaren har bjudit på några av de mest minnesvärda stunderna hittills under OS. Det där garvet när Sverige hade besegrat USA i damhockeyn, undervisningen i studion av samma tjejer, oförmågan att dölja den barnsliga entusiasmen på Tre Kronors första träning, frågan om autograf till sig själv av Vjatjeslav Fetisov, det målande språket med uttryck som ”obetydligt snabbare än en korvkiosk”, ”nagellacks-lir”, ”bo i ansiktet på motståndarna”.

Jonas Karlsson är stark som SVT:s nye sportkrönikör. Vid tillträdandet i den nya rollen gick rykten om missnöje inom bolaget. Medarbetare skulle enligt uppgifter tycka att Jonas Karlsson är för ung och oerfaren.

Som om det bara skulle vara intressant med åsikter och synvinklar från äldre och de mest rutinerade. Bakgrunden spelar sällan roll, ofta är det förmågan att få en att se nya vinklar och vara intressant även när man inte håller med som kännetecknar en bra krönikör.

Och var dig själv, Karlsson. Det är för trist om alla krönikörer ska ha en mörk kavaj och suga på glasögonbågar.

På ren wikegårdska: Bli inte en mammut.

Konståkning och isdans borde vara hur populärt som helst i dessa Let’s dance-tider. Men SVT-kommentatorerna Roger Blomquist och Lotta Falkenbäck har lite mer överklasstilltal än vad som förekommer i TV4-programmet.

Glöm kungen. Om Zlatan Ibrahimovic skulle dyka upp i OS-studion tillsammans med Peter Jihde skulle det kunna bli hur bra som helst.