- Jag skulle peta Hedman

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s succémålvakt Daniel Örlund om favoritlaget, allsvenskan och framtiden

Att ta till överord är inget som finns i AIK-målvaktens Daniel Örlunds vokabulär. Han är en sån där gammaldags målvakt som hellre framhäver andra än sig själv.

Daniel Örlund är grabben från kvarteret som fått en dröm att gå i uppfyllelse - den att få spela i laget han föddes att älska.

SERIENS BÄSTE Daniel Örlund rankas av Sportbladet som superettans tredje bäste spelare - och den bäste målvakten. Han har gett AIK stabilitet i jakten på allsvenskan.
Foto: ULF HÖJER
SERIENS BÄSTE Daniel Örlund rankas av Sportbladet som superettans tredje bäste spelare - och den bäste målvakten. Han har gett AIK stabilitet i jakten på allsvenskan.

På en betongläktare i Enskededalen möts vi. Han är lång, ledigt klädd och bär ett par mörka solglasögon. Händerna är stora som dasslock. En bidragande orsak till att Daniel Örlund, 25, under säsongen spridit ett lugn i hela AIK - klubben han föddes in i.

- Jag blev inskriven från första dagen. Pappa såg till det. Sen har jag inte alltid varit medlem, men det är AIK jag hållt på hela livet, berättar han.

År 2002 ringde telefonen hemma i lägenheten i Enskededalen.

Han spelade då i Spårvägen, men hade även provtränat med Malmö och Hammarby. Det blev dock inget kontrakt med storklubbarna men Daniel var ett par erfarenheter rikare.

Så erfaren att AIK:s Stefan Söderbergh bestämde sig för att slå en signal.

"Mindre kul att inte spela"

- Jag var rätt nöjd då (skratt). Det kändes stort, säger Örlund som de kommande två säsongerna fick vara reservmålvakt.

Först åt Daniel Andersson, som senare blev proffs i skottska Hibernian, och sedan för Håkan Svensson, numera i Elfsborg.

- Jag har trivts hela tiden, sen har det varit mindre kul att inte få spela. Men det blev en bra lösning förra året. Jag fick tillbaka allt det positiva som det innebär när man får SPELA fotboll, berättar han.

Lösningen blev ett utlån till Café Opera i superettan. Nu, ett drygt år senare, är Daniel fortfarande kvar i superettan, men i de gul-svarta färgerna. Och han har visat AIK att de gjort ett riktigt förstaval. Laget leder superettan och är på god väg att ta sig tillbaka till allsvenskan. Örlund är en av nyckespelarna.

"Går åt pipan ibland"

- Vi har i stort sett ett helt nytt lag. Men vi har alltid trott på oss själva, att det skulle lossna förr eller senare. Nu har det gjort det och jag tror att det kommer att hålla i sig hela vägen till allsvenskan.

Det låter nästa som att det var nödvändigt för AIK att spela ett år i superettan, för att genomföra en generationsväxling...

- Ja, om vi tar steget upp var det något gott som hände. Även om det givetvis aldrig är kul att åka ur en serie. Ska man spela i AIK ska man alltid vinna. Det är kravbilden. AIK försöker alltid vinna, men sen går det åt pipan ibland. Det har det gjort för andra lag också. Malmö åkte ur, kom tillbaka och vann SM-guld. Djurgården likaså.

Kan ni göra om en likadan prestation som Djurgården och Malmö?

- Varför inte, det vore inte helt dumt.

Det har varit mycket prat om att Magnus Hedman ska komma tillbaka till AIK. Hur skulle du se på en sådan situation?

- Jag skulle säkert kunna peta honom. Det är inte omöjligt. Magnus har ju inte spelat på ett tag så det är svårt att säga var han står. Men det är inget jag går omkring och tänker på direkt. Just nu känner jag ett väldigt stort förtroende från hela AIK. Skulle Magnus eller någon annan målvakt komma får jag arbeta ännu hårdare för att visa att det är jag som ska stå.

Hur bra kan du bli då?

- Ingen aning, men förhoppningsvis bättre än vad jag är i dag. Jag kan förbättra lite av varje, sen vet man aldrig. Det gäller att ha tur också.

Proffsdröm i framtiden

Bättre än Magnus Hedman?

- Det skulle inte vara helt fel. Magnus var ju väldigt duktig när han var i min ålder och var redan på väg ut i proffslivet.

- Han fick förtroendet tidigare än vad jag fick och då går det lite fortare. Jag ska göra mitt bästa.

Att bli proffs är ju varje spelares dröm...

- Visst skulle det vara roligt, men blir jag inte det gör det inte så mycket. Jag vill inte bli det just nu i alla fall, det ligger längre fram i tiden.

- Först och främst vill jag hjälpa till att föra upp AIK i allsvenskan igen, sen kanske ett SM-guld. Efter det får vi se vad som händer, säger Daniel Örlund.

Sportbladet rankar – superettans 25 bästa spelare

John Senewiratne

Publicerad: