Argentinsk jättetalang vill spela för Sverige

SPORTBLADET

”Jag är stolt över mina svenska rötter”

Han är supertalangen från Argentina som jagas av flera europeiska toppklubbar.

Nu kan svenskättade Emilio Olsson bli langslagsspelare för Sverige.

- Min dröm är att spela för det argentinska landslaget, men om det inte går spelar jag gärna för Sverige, säger han.

Foto: BasketJätte Svenskättade argentinaren Emilio Olsson spelar gärna i det svenska landslaget.

Han är en produkt av det argentinska basketundret, som skördat enorma framgångar de senaste åren. Argentinas basketlandslag tog silver i senaste basket-VM och vann guld i OS i Aten. Emilio Olsson är en av landets största talanger, född i Argentina, men som tack vare sina svenska rötter kan bli aktuell för det svenska landslaget.

- Argentinsk basket håller otroligt hög nivå. Det skulle vara jättekul om Emilio ville representera Sverige, som tur är har han inte spelat för det argentinska landslaget än, säger Lena Wallin-Kantzy, svenska basketförbundets generalsekreterare.

Emilio talar inte svenska, men i hembyn Oberá finns det familjer där språket förts vidare över tre generationer. När svenskargentinarna talar låter det ofta som i gamla svartvita filmer.

- Jag är stolt över mina svenska rötter, säger Emilio.

- Självklart skulle jag vilja åka och se hur det är i Sverige. Jag har bara varit i Europa en gång, under ett basketläger i Spanien.

Upptäcktes tidigt

Som 16-åring skrev Emilio på ett kontrakt med den klassiska klubben Obras Sanitarias. Han flyttade då från hembyn Oberá i norra Argentina till Buenos Aires, en av Sydamerikas två största städer.

- Det var tufft att vara utan min familj och anpassa mig till en ny miljö, men nu trivs jag väldigt bra.

Emilio har hunnit med ett träningsläger för unga talanger under förre landslagstränaren Rubén Magnano, mannen som förde Argentina till OS-guldet. En stor merit som visar vilken hög klass han håller.

- Det var en ovärderlig erfarenhet, även om han var jäkligt tuff, säger Emilio.

I dag är många argentinska spelare stjärnor i NBA och Europas största ligor. Alla storklubbar skickar sina scouter till Argentina - och de har redan upptäckt Emilio.

- Jag vet att spanska Unicaja Malaga är intresserade av mig, men först vill jag lyckas i argentinska ligan.

Från svenskbyn Oberà

Emilios farföräldrar kom till svenskbyn Oberá 1911. Många av de svenska emigranterna var arbetare från malmbergen och sågverken. I samband med industrikrisen 1891 och efter storstrejken 1909 erbjöd Brasilien fattiga familjer fri utresa och hjälp med startkapital. Efter slaveriets avskaffande på 1880-talet vändes blickarna mot Europas fattiga för att odla upp det stora landet.

Många av invandrarna som först bodde i Brasilien flyttade vid sekelskiftet över till Argentina, där förhållandena var bättre.

Federico Rodriguez Moreno ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket