En blåsning – bara i Göteborg

SPORTBLADET

Välkomna till Blåsningen.

Sånt här, barn, händer bara i Göteborg.

Bara i Göteborg.

Tyckte ni Thomas Bodström var lite tunn i ”Matchen” i tv?

Det tyckte jag också. Jag tyckte nog att han imponerade mest i försnacket, men så har han ju haft lanseringen av sin rätt trevliga bok om VM att tänka på. (Det finns de som säger att han sitter i regeringen också mellan alla sköna jippon, men det måste vara ett missförrstånd, en blåsning.)

Boken har han skrivit med Mats Holm som är en gammal kompis.

Holm är journalist och författare, har bland annat skrivit en bok om Estonia med Susanna Popova. Senaste året har Holm jobbat som redaktör på SVT-programmet ”Debatt” i Göteborg.

För en kort tid sedan gick Holm på McDonalds, som hade en tävling där man kunde vinna VM-biljetter till en av Sveriges matcher. Man skulle skriva en slogan/hejaramsa och om man gick vidare skulle företaget ringa upp.

Efter några dagar ringde det hemma hos Holm, en kvinna berättade att hon ringde från McDonalds och att han gått vidare som en av 20 som nu tävlade om slutsegern. Om han gick ännu längre skulle dom ringa igen.

Holm blev förstås upphetsad, pratade vitt och brett om detta, började förbereda resan till Tyskland och ordnade ständig passning av telefonen, tydligt skärrad nu.

För bra för att vara sant

Efter några dagar ringde det igen, nu sa McDonalds-kvinnan:

–Nu är du en av t v å som tävlar om slutsegern, fyra biljetter med resa och hotell, värde 20.000.

Utom sig av förtjusning och lycka ringer Holm till kumpanen Bodström (han ser redan för sig hur de ska åka till VM-matchen tillsammans med sina fruar) och berättar. Han får det oväntade svaret:

–Ja, men j a g är ju den andre! Dom har ringt mig också och sagt samma sak.

Något förbryllade diskuterar dom sin stora lycka... Det är ju för bra för att vara sant. Det ä r ju... underbart?

Det visar sig att det faktiskt inte var sant. Det hela var en gigantisk blåsning, iscensatt – inte av Glenn Hysén eller nån annan känd Göteborgsprofil med practical jokes som specialitet, men bra nära – av Lennart Persson, programledaren i ”Debatt”, med hjälp av kvinnliga bekanta.

Hur kul Mats & Thomas tyckte att skämtet var framgår inte.

Inte heller hur Persson kunde vara vara så himla elak ...

Får man be nån fråga chans på kvinnor på DN?

Olofssons solbrillor som jag hånade i innebandy-VM visade sig vara skyddsglasögon. Sorry ?

En gång ringde en kvinnlig fotograf mig mitt i natten och var påtagligt pushig. Undrar vad Esk tycker om det...

Publiken sviker damallsvenskan.

En av anledningarna är självklar: svensk media bryr sig mindre om damfotbollen i år. Jag lusläser alla stora svenska tidningar när jag gör veckans tio i topp-lista. Damfotbollen får mindre utrymme i år. Det är väldigt tydligt. Det är nästan bara herrallsvenskan, elitserien, hockey-VM och fotbolls-VM i tidningar.

Klart publiken glömmer sin sport då.

Det är enkel matematik, tyvärr.

Kändes inte DN:s publiceringar kring Paraguays VM-spelare som försökte ragga på en fotograf lite rasistisk? Som att det är en sydamerikanska tradition att se på kvinnor på det sättet ...?

Levande köttkvarn

Å andra sidan försöker Hammarby fotboll en smula desperat få uppmärksamhet i media genom att trycka upp t-shirts där de lovar göra köttfärs av Djurgården/Älvsjös damer i derbyt i dag.

Vi får se hur min väninna, den levande kötttkvarnen Elin Ekblom på Djurgårdens mittfält, hanterar det ...

Borde inte DN ha avstått från att intervjua fotografen eftersom hon fortfarande var i chock?

Hoppas ni läser mejlen på det här uppslaget varje söndag. De är ofta mycket smarta. Årets bästa hittills var förra veckans vinnare som jämförde Magnus Hedman i ”Matchen” i TV 4 med David Brent i tv-serien The Office. Lite, lite too much, typ.

Efter det kunde jag inte se ”Matchen” utan att skratta högt varje gång Hedman pratade.

Bodström kan nog, för övrigt, ta sig till VM ändå, om han vill ...

Överhuvutaget skrivs det mindre om damidrott nu än på länge.

Man blir glad ibland utan att veta riktigt varför. Som när man läste tennisstjärnan Rafael Nadals blogg på ­atptennis.com:

 ”I said yesterday that breakfast was expensive. Paris is an expensive city. But I found out that the hotel is only charging us half price so I have to apologize and thank them for that.  I think it’s because we have a group deal.”

Nadal är 19 år & 364 dagar gammal, och har 42 miljoner inspelat bara i prispengar.

Bara i Göteborg, barn.

Bara i Göteborg.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell