Wennman

SPORTBLADET

Sportbladets Peter Wennman listar de som förtjänar det

1) Bengans Boys

Jaha, så satt man där och tjöt och njöt lik förbannat. Var vi inte överens om att hockey-VM är iskallt numera? Det går aldrig att underskatta Tre Kronors grepp om den svenska folksjälen. Bengt-Åke Gustafsson är en sann hjälte, en man som med små medel och vanligt sunt förnuft får rätt ordinära spelare att växa till världsstjärnor. Det är det jag alltid har sagt: det behöver inte vara så komplicerat att skapa ett vinnande lag (jag tror Curre Lindström håller med) om man bara är en behaglig människa som skapar trivsel och trygghet i omklädningsrummet. Om du litar på din coach och gillar honom spelar det nästan ingen roll vad det står på taktiktavlan.

2) Gutavallen

VM-truppen i fotboll är på Gotland och det får mig att tänka på det där norska laget som skulle på träningsläger i Visby. Innan avresan ringde en norsk ledare och sa:

– Vi tänkte ta konerna med oss.

– Behövs inte, ni får låna våra.

För er som är lite tröga kan jag meddela att koner är ”fruar” på norska.

3) ”Vi flyr all uppståndelse här i Skåne”

Innebandylandslagets Niklas Jihde i Sportbladet efter 11-1 mot Danmark och 17-2 mot Norge.

4) Carola

Ich musten vråla Carola! Starkt att komma över torsken mot finnmonstren och hylla Tre Kronor i Kungsträdgården. Även om jag inte inbillar mig att hon gjorde det gratis.

5) Richard S Jonsson

Det finfina med hans andraplats på The Colonial i Texas i helgen var inte att han spelade så bra golf – utan att jag äntligen fick veta vad S:et står för: Stanley. Coolt.

6) Kung Henrik

Och apropå Stanley pågår det ett NHL-slutspel för fullt. Där har vi den glömde Kung Henrik. Inte Larsson, inte Zetterberg, inte Lundqvist...men Tallinder. Tuff och stark back i Buffalo. Och mer tänker jag inte säga om den saken.

7) Janica Kostelic

Sorry, Klyftan, sorry Sörenstam – den alpina drottningen från Kroatien utsågs till världens bästa idrottskvinna vid en stor gala i måndags.

8) Martina Hingis

Och årets comeback gjordes inte, enligt samma gala, av Kajsa Bergqvist. Utan av tennisstjärnan Martina Hingis.

9) Ernst

Till årets handikapp­idrottare i världen har Ernst Van Dyk, Sydafrika, utsetts. Grenen är inte simhopp, utan rullstol (friidrott).

10) Tuggummi

Hela Sverige har förundrats över Zlatans fantastiska jonglering med ett tuggummi. Jag säger: Ge mig ett bra Hubba-Bubba och en halvtimmes träning så gör jag om det. Det är inte så svårt som det ser ut.

Veckans spaning

Betraktar alla dessa prydliga, fina 80-åriga tanter som går på stan i sina hattar och poplinkappor och undrar hur morgondagens 80-åringar kommer att se ut...med sina stora, blaffiga tatueringar överallt.

För övrigt...

Det är är den mest politiskt inkorrekta lista jag känner till. Jag är hänsynslös. Men det händer att jag rättar in mig i ledet. Det är till exempel förskräckligt att 50 iranska kvinnor nekas inträde på arenan när männens VM-lag ska träna fotboll. ”Vi tvingas stå utanför stängslet som tiggare i vårt eget land bara för att vi vill stötta vårt lag”, säger 20-åriga Mina Tehrani till AP. T-shirt, Bodström, t-shirt?

Peter Wennman