Björkman möter dubbel- kompisen Mirnyj i fjärde omgången

SPORTBLADET

London (TT:s utsände)

Jonas Björkman är överraskande klar för fjärde omgången i Wimbledon.

Där väntar dubbelkompisen Max Mirnyj.

– Jag lär nog vara favorit, säger Björkman, som har 9–1 i inbördes möten mot vitryssen.

Foto: Gräsklippare Jonas Björkman knyter näven efter vunnen bollduell mot Bracciali.

Italienaren Daniele Bracchiali blev en munsbit för Björkman som vann i tre raka, 7–5, 6–2, 6–1. Dagen innan hade 34-åringen spelat en tuff femsetare men någon trötthet visade han inte i den starka hettan på bana 14.

– Thomas Johansson ringde i går och jag fick bra tips om hur jag skulle slå Bracchiali, berättar Björkman.

I den första omgången besegrade Björkman bästa kompisen Johansson med 3–1.

– Det stämde verkligen det som ”Tompa” sa. Han berättade hur han servar och att Bracchiali lätt tappar humöret.

Enkla missar

Italienaren hade ledningen med 5–4 i första set och egen serve. Men Björkman lyckades bryta tillbaka efter ett par enkla missar av Bracchiali, som omgående tappade just humöret. Han började snacka med domaren och kommentera publiken. Björkman bröt sedan ytterligare en gång och tog hem första set med 7–5.

– Det gäller att visa energi på banan så att motståndaren ser det. Jag sprang på ett par hopplösa bollar och vann någon poäng på det och då tappade nog Bracchiali ytterligare motivation, säger Björkman.

Lyser av självförtroende

Svensken lyser av självförtroende och i de två övriga seten spelade han topptennis och gav inte Bracchiali en chans. Han släppte bara tre game, 6–1, 6–2, och missade bara 14 slag mot 41 för motståndaren.

– Jag hade bra längd på bollarna och spelade aggressivt. Dessutom hade jag tålamod, det betalade sig mot italienaren, som vek ner sig efter första set, säger Björkman.

Har du spelat bättre singel i Wimbledon?

– Jag spelade nog bättre tennis 2003 när jag gick till kvarten mot Andy Roddick, men då gjorde jag en plattmatch mot honom. Men nu stämmer spelet bra också, jag har bra tålamod och väljer lägena bättre. Man kanske har blivit klok på gamla dar (skratt).

9–1 mot Mirnyj

I fjärde omgången väntar dubbelkompisen Max Mirnyj som i tredje omgången besegrade åttondeseedade amerikanen James Blake med 3–2 efter 6–0 i femte och avgörande. De har mötts tio gånger i singel och svensken har vunnit nio. Enda förlusten kom 2001 i Indianapolis.

På gräs har de spelat två gånger mot varandra och Björkman har bara släppt ett set.

– Jag har haft väldigt lätt mot honom tidigare och hoppas att det inte blir till någon nackdel för mig på måndag. Men han är oerhört stark fysiskt, med bra serve och jag måste fortsätta så här, säger Björkman, som senare på kvällen skulle spela dubbel med Mirnyj.

Om man tittar på lottningen har det mesta gått Björkmans väg. De på förhand svåra motståndarna Dominik Hrbaty och James Blake har slagits ut. Dessutom fick fjärdeseedade argentinaren David Nalbandian överraskande lämna turneringen mot spanjoren Fernando Verdasco. Därmed är Nalbandian också borta från Björkmans halva.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis