Skid-VM

Dopningsrazzia mot flera landslag i VM

Av: 

Kristoffer Bergström

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

INNSBRUCK/STOCKHOLM. I månader övervakades skidåkare som sökte sig till en internationell dopningsliga baserad i Tyskland.

När ledaren för ligan kom till VM-orten Seefeld slog polisen till.

– Vi grep en av åkarna när han hade en nål i armen, säger den österrikiska polisen Dieter Csefan.

Den kallades ”Operation Åderlåtning”, efter den medeltida metoden för att tappa blod ur patienter.

I månader spanade tysk och österrikisk polis på elitidrottare som misstänktes bloddopa sig inför VM i Seefeld. I dag, onsdag, gjorde polisen flera razzior och grep nio personer varav fem elitskidåkare: två från Österrike, två från Estland och en från Kazakstan.

Enligt Österrikes skidförbund rör det sig om de österrikiska åkarna Dominik Baldauf och Max Hauke, samtidigt som Estlands förbund bekräftar att Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu är misstänkta.

I ett pressmeddelande från österrikisk polis hävdas att de ”sprängt en internationell dopningsliga” ledd av en medicinsk expert från den tyska orten Erfurt.

Poltoranin inte till start

Hauke och Baldau kom heller inte till start på herrarnas 15 kilometer klassiskt. Det gjorde heller inte estländarna Andreas Veerpalu, son till dubbla olympiska guldmedaljören Andrus Veerpalu, och Karel Tammjärv. Inte heller Kazakstans stjärna Aleksej Poltoranin startade.

Poltoranin, som har tagit 12 världscupsegrar i karriären och vunnit två VM-brons, bor i Estland och har haft Andrus Veerpalu som serviceman. Legendaren stängdes av i tre år för dopning 2011 efter att ha testat positivt, men då hade Veerpalu redan lagt av.

I november 2018 stängdes Poltoranins fru, skidskytten Olga Poltoranin, av för dopning.

Greps med nål i armen

På onsdag eftermiddag mötte den österrikiska polisen Dieter Csefan och åklagaren Hansjörg Mayr media under en hastigt arrangerad presskonferens i ett syrefattigt rum i Innsbruck.

När Sportbladet pratar med Csefan ville han inte berätta hur omfattande ligans kriminella verksamhet varit.

– I den här sortens utredning har vi ingen möjlighet att säga hur många som är involverade, men vi är säkra på att organisationen kommer att erkänna brott under flera år. Mer än fem år, säger polisen och berättar att en av skidåkarna togs med en nål i armen, i färd att bloddopa sig.

– Vi såg de fem idrottarna regelbundet söka sig till den organiserade ligan före mästerskapen, säger Csefan.

Han motiverar varför razzian skedde under VM:

– Vi fick information om att ligans ledare skulle närvara här. Vi visste att han skulle träffa några idrottare här och det var så vi fattade beslutet om att gripa honom här i Seefeld.

Har ni funnit kopplingar till Norge eller Sverige?

– Som åklagaren nämnde förut är det bara de här nationaliteterna som är aktuella nu. Vi får se mer i framtiden. Vi har gott om bevis, mycket blod. Vi får se hur många idrottare vi kan identifiera med de här bevisen.

Österrikisk polis bekräftar att den tyska läkaren Mark Schmidt, som har haft kopplingar till bloddoping inom cykelsporten, har gripits.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skid-VM

LÄS VIDARE

Polisen till Smirnov och Ulvang: ”Har ni mördat honom?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Längdskidor

Dopning

Seefeld

Sportbladet Voice