Längdskidor

”Nu är det realistiskt att bli bäst i världen”

Sveriges anonyma guldhopp om kartongerna med Klüft, frågande pappan och digitala spåren

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

SEEFELD. Mitt bland alla evighetsmaskiner på skidstadion i Seefeld sticker en tjej som vägrar springa mer än ett varv på en löparbana ut.

Maja Dahlqvist är sprintern som trots en frågande pappa i vinter plötsligt blivit en av världens bästa skidåkare.

Nu är 24-åringen från Borlänge hela Sveriges mest anonyma guldhopp.

När säsongen började ficka Maja Dahlqvist inte ens plats i det svenska a-landslaget men efter fem pallplatser i sprintvärldscupen var 24-åringen plötsligt omöjlig att peta till VM i Seefeld. Nu är sprintern från Borlänge i Österrike som ett av Sveriges största guldhopp.

– Jag har tänkt ända sedan jag var liten att jag ska bli bäst i världen. Det har väl alla andra också gjort men nu vet jag att det också är möjligt. Det är mer realistiskt.

”Jag var inte alls duktig på skidor”

Trots att Dahlqvist sprintat hem över en halv miljon kronor och prenumererat på pallplatser i världscupen den här säsongen så är 24-åringen fortfarande förvånansvärt anonym. Intervjuerna är få och bakgrundsinformation knapphändig efter det sena och explosionsartade genombrottet. Dahlqvist är inte heller den typen av idrottare som dukar fram de färdiga svaren på ett silverfat till en nyfiken intervjuare.

Hon kan inte svara på varför allt plötsligt går hennes väg och säger sig inte ha förändrat någonting nämnvärt varken i träningsupplägg eller filosofi till den här säsongen. På jakt efter fler svar kring varför Maja Dahlqvist plötsligt är en given medaljkandidat på VM tvingas vi istället leta i 24-åringens gamla spår. De digitala.

– Har jag inte tagit bort det? Vad synd, säger 24-åringen med ett lite oroat leende när den gamla bloggen och det sedan ett par år insomnade Twitter-kontot kommer på tal.

Ur de gamla inläggen träder inte heller någon självklar skidåkare fram. Istället får du bilden av en ung tjej som älskar friidrott betydligt mer än valla och nysnö.

– Jag var inte alls duktig på att åka skidor när jag var liten. Jag var bättre på friidrott men tyckte ändå att det var roligare att träna skidor så när jag valde gymnasium valde jag ett skidgymnasium eftersom jag då också kunde fortsätta med friidrotten. Efter en säsong blev det sedan ändå naturligt mer och mer skidor.

”Jag körde absolut max ett varv”

Så var Maja Dahlqvist den där långdistanslöparen som likt Ebba Andersson tog med sig uthålligheten in i skidåkningen? Nej, tvärtom.

– Jag sprang absolut max ett varv. Det är kanske inte som de andra skidåkarna som också löpt. Men jag är mer naturligt snabb.

Kanske är det också här vi hittar Maja Dahlqvist stora fördel. Hon är inte någon inbiten längdälskare som i avsaknaden av de största lungorna tvingats specialisera sig. Istället är hon tvärtom en riktig sprinter som av ren lust anpassat sig till längdåkning.

– Jag tyckte inte att uthållighetsträningen var det roligaste med skidåkningen men jag har fått lägga mycket fokus på det nu. Att förbättra uthålligheten.

Fokuset på korta distanser märks också på 24-åringens förebilder. På skidsidan heter han Petter Northug men norrmannen har trots sin stjärnaura aldrig varit nummer ett för Dahlqvist. Det blir väldigt tydligt på det gamla Twitter-kontot.

Vad var så speciellt med Klüft?

– Hon var så jäkla bra! Hon var ju bäst på allting och hade väldigt kul. Om hon inte hade varit som hon var hade man nog inte märkt henne på samma sätt heller.

Friidrottsintresset lyser även igenom i Maja Dahlqvists bloggposter från 2009–2011. Att hon till sist ändå blev skidåkare går inte heller att förklara med en skidorienterad hemmiljö.

Vad säger din pappa nu?

– Haha, jag tror att han bara tycker att det är väldigt kul att det går bra nu men han har aldrig varit med inom skidåkningen innan. Han är med och hejar och så och tycker att det är kul att titta på men det var mamma, som åkt själv, som fick hjälpa till att valla från början.

Det finns saker i Maja Dahlqvists elektroniska spår som får henne att sticka ut i skidlandslaget men det finns också en sak som gör att hon smälter in perfekt bland Charlotte Kalla, Ebba Andersson och de andra. Det återkommande träningsfokuset och det faktum att idrotten alltid tycks ha stått ovanför allt annat.

Ett exempel är att Maja Dahlqvist, trots att hon är från Borlänge, länge knappt visste om att stadens stora flaggskepp musikfestivalen Peace and Love ens fanns till.

– Det var alltid världsungdomsspelen (i friidrott i Göteborg) den helgen så jag visste inte ens att den existerade förrän jag blev äldre. Nu har jag ändå varit där några gånger.

Vad gillade du bäst, världsungdomsspelen eller Peace and Love?

– Världsungdomsspelen var ändå bättre. Jag kände mig mer hemma där.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Anderssons succé ger Charlotte Kalla ro i VM-krisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Maja Dahlqvist

Svenska längdlandslaget