Statistiken: Inter målfarligare utan Zlatan

SPORTBLADET

Hedman: Det är tydliga siffror

Sportbladets statistik talar sitt tydliga språk.

Landslaget gör fler mål utan Zlatan Ibrahimovic på plan.

Precis som klubblaget Inter.

- Det skulle kunna vara tillfälligheter men det är tydliga siffror, säger Magnus Hedman.

Foto: Tvåmålsskytt. Julio Cruz fick chansen när Zlatan var avstängd mot Spartak Moskva. Två mål senare visade ersättaren att han tagit chansen.

Både landslaget och Inter gör fler mål per timme när Zlatan Ibrahimovic inte finns med på plan.

Statistiken är långt ifrån smickrande läsning för anfallsstjärnan.

- Det är lite förvånande men samtidigt talande siffror. Zlatans svacka är tydlig och det är uppenbart att han inte är i form, säger Magnus Hedman, som har en förklaring.

- En tänkbar orsak kan vara att Zlatan ofta befinner sig på andra ställen än i straffområdet. Han vill ha mycket boll, rör sig ut mot kanterna och bakåt i planen. Då förlorar laget en målfarlig forward inne i boxen.

"För många tillslag"

Marcus Allbäck, Johan Elmander eller exempelvis Hernan Crespo rör sig annorlunda.

- Crespo rör sig över stora ytor, springer otroligt mycket men finns alltid på plats i straffområdet. Johan Elmander och Marcus Allbäck hämtar inte så mycket boll nere i banan eller på kanterna, säger Hedman.

- Han borde lämna över ansvaret för anfallsuppbyggnaden till sina lagkamrater. Ibland använder han för många tillslag. Anfall och kontringarna kommer av sig lite med Zlatan på plan.

I går var Zlatan Ibrahimovic avstängd när Inter slog Spartak Moskva med 2-1 i Champions League. Ersättaren, Julio Cruz, gjorde två mål på nio minuter.

Nu kan Zlatan få problem att ta tillbaka sin plats i startelvan, både i landslaget och i Inter.

- Han kommer att få problem. Som ny spelare får man alltid x antal chanser att visa upp sig, acklimatisera sig och komma in i gänget. Men i slutändan handlar allt om prestation och resultat. Nu riskerar han att hamna på bänken, säger Hedman.

I landslaget då?

- Det är dagsformen som avgör och nu har han ett par månader på sig att komma tillbaka. Men han måste börja prestera. Hade det varit landskamp i övermorgon tar han inte en plats i startelvan. Lars Lagerbäck har ju ett ansvar mot övriga truppen.

Svart på vitt – så målfarlig är Zlatan

Marcus Leifby