Förutsättningar kan man skaffa – även i en håla

SPORTBLADET

Stefan Holm: SM-guldet är en seger för Sveriges alla glesbygdsklubbar.

Det krävs inte ens förutsättningar för att skapa rätt förutsättningar.

Dackarna har bevisat det.

SM-guldet är en seger för Sveriges alla glesbygdsklubbar.

Läser på Hultsfreds kommuns officiella hemsida. Målilla, samhället där Dackarna har sin bas, nämns med exakt 1 749 tecken, mellanslag inräknade. Det är med andra ord inte så mycket att orda om.

”Konsum, intill finns korvkiosk, mack, samlingslokal och idrottsplats”, står det under en bild längst ner på sidan.

Mästare för första gången sen 1962

Målilla är vad många storstadsbor skulle kalla en håla. Här bor – enligt www.malilla.com – ”cirka 1 914” människor.

Den där samlingslokalen heter Skeppet men när byborna samlas, som i går kväll, är det bland tallarna i Kvillerum.

Där ligger G&B Arena. Det var dit de kom i natt, Andreas Jonsson, Peter Karlsson, Hans Andersen och de andra hjältarna. De lyckades med vad åtta av tio klubbledare förutspådde inför säsongen: att göra Dackarna till svenska lagmästare i speedway för första gången sedan 1962.

SM-guldet var lika efterlängtat som rättvist, trots att spöket Västervik följde sin vana trogen och vann den andra finalen med 51–45 inför 9 398 på Ljungheden. Västervik har inte förlorat en enda hemmamatch i år, men Dackarna vann med 98–94 totalt och sträckte samtidigt upp ett långfinger mot landets storstadsregioner. Har man inte förutsättningar kan man skaffa det, även i en håla.

Jonsson den sista biten i guldpusslet

Jag gläds med förarna en dag som denna, men framförallt gläds jag med Jörgen Kling, Ove Johansson och de andra trotjänarna som har levt sina liv med metanol i blodomloppet.

Det är deras förtjänst att klubben hittat tunga sponsorer och därmed ekonomin att bygga ett mästarlag.

Det var de som fick Andreas Jonsson, den sista biten i det svårlagda guldpusslet, att klippa navelsträngen från Rospiggarna. Det är de som har byggt Sveriges bästa speedwayarena, där det varje år körs VM-speedway. Det är de som har skapat en produkt som i årets elitserie fick 5 341 att söka sig till G&B Arena varannan tisdag. Jämför den siffran med ”cirka 1 914” och föreställ dig att drygt 3,3 miljoner stockholmare skulle ta sig till Gubbängen för att se Bajens hemmamatcher.

Nej, gör inte det. Dackarnas ledare och funktionärer har gjort det omöjliga möjligt, skaffat förutsättningar som inte borde finnas. SM-guldet, det femte men knappast sista, var inte bara bra för Målilla. Det var bra för idrottsnationen Sverige. Det är hit landets andra glesbygdsklubbar borde åka på studiebesök.

Mästarlag kan byggas även i hålor, och nu är det bevisat. I värmerekordens Målilla (38,0 grader 29/6 1947) finns Sveriges hetaste klubb. Ring kansliet redan i dag, men ring inte för tidigt.

Årets värdigaste segerfest kan fortfarande pågå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway