Gott uppförande gäller även nätet

SPORTBLADET

Vem som är Sveriges otrevligaste pokerspelare råder det ingen som helst tvekan om.

Sällan har svenska pokereliten varit mer enig.

Han är absolut inte ensam om att bete sig illa, men han spelar i egen division.

Det finns tyvärr alltför många pokerspelare som beter sig riktigt illa på nätet. Gud nåde dig om du lyckas vinna en pott fast du inte var favorit. Då är du fisk, tomte, idiot eller till och med en grov form av det kvinnliga könsorganet. Jag har själv blivit hånad, kränkt och hotad till livet.

Psykologi ingår som en del av spelet, och att snacka till sig en fördel är en taktik jag också använder. Men på nätet har det gått för långt. I chatten slänger folk ur sig förolämpningar som de knappast hade vågat säga ansikte mot ansikte.

Ansvaret ligger helt hos pokerrummen. Hur kan de tillåta alla dessa påhopp? När en anmälan sällan ger något resultat blir det ett fribrev till att fortsätta. Hade jag en pokersajt skulle jag stänga av dessa idioter ögonaböj. En trevlig atmosfär måste vara en konkurrensfördel.

Men hur illa folk än beter sig kommer ingen någonsin ens i närheten av Sveriges otrevligaste pokerspelare. Han får alla andras påhopp att likna dikter av Mahatma Gandhi.

”Bara på nätet”

Och ännu värre – han försvarar sitt vedervärdiga beteende. Det är ”bara på nätet” som han hotar med att våldföra sig på din mamma, inte på riktigt. Ett synnerligen korkat uttalande. Till saken hör också att kränkningarna ibland levereras med samma grovhet när man träffas i verkliga livet. När han inser vad han sagt ler han förläget och säger att det bara var ett skämt. Om och om igen.

Vissa säger att han är trevlig och snäll, bara lite labil. Kanske är det sant. Men om man beter sig som Sveriges otrevligaste spelare, så är man förmodligen Sveriges otrevligaste spelare.

Ken Lennaárd är pokerproffs och kommentator i Poker på Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker