Obol svek igen

SPORTBLADET

Struntade i avtalat möte med FI

Stockholm

Finansbolaget Obol struntade ännu en gång i att dyka upp på ett avtalat möte med Finansinspektionen (FI).

Senaste budet från bolaget är att de tänker lämna besked till FI senare på fredagen.

Senast klockan 10 på fredagen skulle bolaget ha lämnat in kompletterande uppgifter om sin verksamhet till Finansinspektionen (FI). Men strax efter klockan 10 hade de begärda uppgifterna ännu inte kommit in. Inte heller hade någon representant från Obol dykt upp till det möte som var inplanerat på FI vid samma tid.

- Här hade Obol ett gyllene tillfälle att ge sin syn på våra frågor, säger Joakim Schaaf, chef för FI:s rättsavdelning, till TT.

- Men vi har ändå tillräckligt med uppgifter om Obol för att kunna slutföra vår utredning, säger han.

Tillstånd

Enligt Schaaf räknar inspektionen med att vara färdig med sin utredning om Obol den 26 januari.

Under förmiddagen meddelade Obols juridiska ombud också skriftligen FI att han senare under dagen kommer att lämna in svar på de frågor som inspektionen har ställt.

- Kommer de vid ett senare tillfälle in med information om sin verksamhet i Sverige kommer vi att ta hänsyn till den informationen, säger Joakim Schaaf.

Bakgrunden till att FI vill träffa och få in uppgifter av Obol är huruvida bolaget behöver ha tillstånd för att bedriva värdepappersverksamhet i Sverige. Flera investerare har satsat pengar i Obols fonder. Vid sidan av FI:s granskning synar även Ekobrottsmyndigheten Obol för att eventuellt inleda en förundersökning.

Okänd omfattning

Obol har bland annat uppmärksammats för att ha sponsrat svenska basketligan samt en del idrottsklubbar. Men efter skriverierna de senaste månaderna har dessa dragit öronen åt sig och sökt nya sponsorer.

Omfattningen av Obols verksamhet i Sverige är okänd.

- Det är förhållandevis få personer som hört av sig till oss med anledning av vår granskning av företaget, säger Joakim Schaaf.

CG Ström/TT