VM-bantning drabbar Sverige

SPORTBLADET

Svenska rallyt körs bara varannat år

Svenska rallyt har körts nästan varje år sedan 1950.

Men framöver blir det VM-rally bara varannat år i de värmländska skogarna.

Internationella bilsportförbundet (Fia) beslutade på onsdagen att banta VM-serien i rally rejält, från 16 till 12 tävlingar. Det innebär att det bara blir plats för ett vinterrally i serien, en tävling som Sverige och Norge i fortsättningen får turas om att arrangera.

Svenska rallyt har bara ställts in två gånger. Ena gången, 1974, ställde oljekrisen till det. Den andra gången var 1990 på grund av alltför mild väderlek. Men Svenska rallyts vd Bertil Klarin ser ändå positivt på förändringarna.

– Jag tror att det kan bli en nystart för sporten, även om vi gärna hade arrangerat ett rally varje år, säger han till TT.

För dyrt

Det är heller inte bara Sverige och Norge som drabbas av förändringarna. Även de andra arrangörerna får finna sig i att de årliga VM-deltävlingarna är ett minne blott.

– Det blir inga fasta tävlingar. Alla står inför det faktum att man bara tävlar varannat år, säger Bertil Klarin.

– Monte Carlo-rallyt, RAC-rallyt, finländska rallyt, alla måste vara med på vagnen. Politiskt sett var det det enda gångbara beslutet.

Anledningen till det förändrade VM-programmet är främst att bilfabrikanterna tyckt att 16 deltävlingar under ett år är för mycket, inte minst kostnadsmässigt. Tanken är också att ett mindre omfattande VM-program ska kunna locka in nya bilmärken i serien.

Nästa år avgörs Svenska rallyt den 7–10 februari. Därefter är det enligt Fias beslut inte dags igen förrän 2010. Samtidigt innebär beslutet dock att Svenska rallyt i princip är garanterat VM-status under en längre tid framöver, eftersom bilsportförbundets ordförande Max Mosley sagt att alla arrangörer ska vara garanterade minst tre tävlingar i det nya formatet.

– För vår del innebär det att vi borde få ett VM-rally 2010, 2012 och 2014, säger Bertil Klarin.

Samarbete med Norge

Ändringen aviserades redan i juni, så när beslutet väl fattades på onsdagen var det inte någon större överraskning för Svenska rallyt. Lösningen blir nu ett samarbete mellan de svenska och de norska arrangörerna.

– Vi sitter i en lite bättre sits än många av våra kollegor i och med vår närhet till Norge. Vi sitter i precis samma sits. Då kan vi i stället samarbeta och hjälpa varandra så att vår organisation finns inblandad i en VM-tävling varje år.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport