Torre flydde skärselden i ondskans imperium

SPORTBLADET

NEW YORK. Joe Torre blev faktiskt erbjuden att fortsätta som coach i ondskans imperium.

Men han fick ett offer he COULD refuse.

Så nu är Torre-eran definitivt slut.

Medan det spelats riktig baseboll på andra platser har the talk of the town i New York den senaste veckan aningen tragiskt varit Yankees-coachen Joe Torres öde.

Den allmänna förväntningen var att familjen Steinbrenner – den numer halv-demente George har ju just överlämnat en del av makten till sönerna Hank och Hal – skulle sparka honom efter slutspelsfiaskot mot Cleveland. Det var så det var sagt.

Men mot alla odds blev Torre plötsligt nerbjuden till Legends Field i Tampa, Bronx-bombarnas högkvarter i solen, för förhandlingar och förhoppningarna om att den överlägset populäraste ledaren på New Yorks sportscen faktiskt skulle överleva ännu en missad titel började växa.

Tyvärr gick mötet på Floridas västkust mycket snabbt.

Big Joe fick ett bud som han omedelbart tackade nej till – och sen flög han hem till jättevillan i Westchester igen.

The Evil Empire erbjöd nämligen en deal som innebar en sänkning av grundlönen från 7 miljoner till 5 miljoner dollar – plus en prestationsbaserad del som skulle kunna ge honom 8 miljoner om han ledsagade laget till World Series.

– En förolämpning, beskrev Torre budet på en presskonferens dagen­ efter.

Och i New York verkar man hålla med.

Endast Yankees kan hosta upp fem millar för en coach

Visserligen finns det inget annat lag i hela Major League Baseboll som någonsin skulle kunna tänka sig att erbjuda en coach ersättning i samma storleksordning, men det betraktas ändå som makalöst fräckt att föreslå lönesänkning när man dealar med en legend som tagit laget till slutspel tolv år i rad – och vunnit fyra titlar.

Det finns till och med de som tror att ägarfamiljen medvetet gav Torre­ ett bud man visste att han skulle tacka nej till. Enligt den teorin fick han, för att vända på den klassiska maffia-termen, an offer he COULD refuse­ – så att The Steinbrenners slapp den badwill det skulle innebära­ att avskeda en så omtyckt person.

Den strategin verkar i så fall ha varit kontraproduktiv.

Frågan är vad Torre ska göra nu. Något annat lag lär knappast bli aktuellt, eftersom ingen annan som sagt hostar upp några fem millar för en coach.

Å andra sidan behöver han inte göra något alls efter tolv år på Steinbrenners lönelista.

Som en agent konstaterade i New York Post:

– Framgångsrika människor har råd med principer.

Vem som tar över är oklart. Ännu så länge intervjuar man bara assisterande coacher från de egna leden. Det kanske är säkrast, de är ju redan­ vana vid skärselden uppe i Bronx.

Andra skräms förmodligen av tanken på att jobba åt Ondskans imperium. De vet att jobbet ger mest pengar – men också mest huvudvärk.

Boston Red Sox mot Colorado Rockies. Där har vi uppställningen i den World Series-fajt som inleds på mytomspunna Fenway Park i natt. Historia och tradition mot pionjäranda och uppstickarmentalitet, alltså.

Jag misstänker att historia och tradition kommer väga tyngst. Colorado har visserligen varit on a roll hela hösten – och de bärs fram av en fullständigt fanatisk publik hemma i det redan vintriga Denver. Men nu har laget fått ligga och vänta i över en vecka, medan finalmotståndaren krigat sig till sin finalplats. Det är aldrig bra. Särskilt inte när motståndaren i fråga spelat så otroligt bra som Red Sox gjorde i de sista kniven-på-strupen-matcherna mot Cleveland. Den sjunde avgörande Fenway-uppgörelsen i söndags var faktiskt ingenting annat än magisk.

Så: Boston Red Sox. Det är min världsmästare.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL