Skype-grundare satsar på Sallén

SPORTBLADET

"Ett steg närmare SM-guld"

Uppsala har tagit ett grepp om basket-Sverige.

Mångmiljardären Niklas Zennström, som grundade Skype, går in och satsar pengar i ligalaget Sallén.

– Med Niklas stöd har vi kommit ett steg närmare ett SM-guld, säger allén Baskets vice ordförande Gunnar Preuss i ett pressmeddelande.

Sallén Basket har de senaste fyra åren jobbat med att öka intresset och att etablera sig på allvar i Sverigetoppen, med huvudmålet att ta hem klubbens första SM-guld på seniornivå. Detta är något som Skype-grundaren Niklas Zennström har följt med stort intresse under en längre tid och nu har bestämt sig för att stötta.

– Vi ser detta som en fantastisk start på ett förhoppningsvis långt och givande samarbete. Att en entreprenör av Niklas kaliber väljer att hoppa på satsningen tillsammans med våra befintliga sponsorer är ytterligare ett kvitto på att vi har något stort på gång, säger Sallén Baskets vice ordförande Gunnar Preuss.

Svensk mästare i basket

Som tonåring spelade Niklas Zennström basket för KFUM Uppsala Basket. Under slutet av 70-talet blev han flerfaldig svensk mästare med klubben i pojkallsvenskan. Intresset för sin gamla klubb har aldrig svalnat.

- Vi kan inte annat än att välkomna Niklas tillbaka till klubben.

Zennström, 39, blev känd då han tillsammans med dansken Janus Friis grundade fildelarsajten KaZaA. Programmet är idag det mest nedladdade i världen och skapade stora rubriker i världspressen. Efter försäljningen av KaZaA inledde man arbetet med det som idag är Skype. För ett drygt år sedan sålde man Skype till den amerikanska jätten Ebay för närmare 20 miljarder.

För en veckan sedan släpptes ett annat stort samarbet. Svenska Basketbollförbundet och investmentbolaget Obol släppte nyheten om ett 15-årigt avtal.

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket