Skånska skrällde på St Andrews

Foto: Louise Friberg skrällde stort i sin British open-debut
SPORTBLADET

St Andrews

Louise Friberg, -4.

Den stora överraskningen på ledartavlan när British open inleddes på klassiska St Andrews var en skånska.

Friberg var bara två slag efter världsettan Lorena Ochoa efter sin skrällöppning.

Liksom mexikanskan drog Helsingborgs Louise Friberg fördel av det fina förmiddagsvädret i St Andrews. I lätta vindar visade hon upp ett stort spel. Ronden innehöll två birdies på första nio, ytterligare fyra på invägen då även två bogeys kom med på scorekortet.

På en bana där hon bara gått två träningsrundor.

- Plus en promenad, påpekade hon. Jag kan inte alla de här kända hålen riktigt, men min caddie har spelat här och är guld värd. Klart det är mäktigt att spela på här, sade hon efter sin lyckosamma premiärrond på den mytomspunna Old course.

- Mitt spel var stabilt i dag, jag gjorde inga grova missar. Jag har inte tänkt så mycket på att det här är en major, men det är klart att det är jättekul med den här starten.

- När jag låg ett under och gjorde två birdies i rad förstod jag att jag var med på leaderboarden. Men jag tyckte det tog lång tid innan mitt namn kom upp. Man blir alltid motiverad av att se sitt namn på tavlan.

Berömt besök

Inte ens ett besök i den berömda bunkern på Road Hole, det 17:e, kunde förta hennes glädje. Det hål som gjorts om till ett par fem och som blev första rondens mesta birdiehål resulterade i en bogey för Friberg.

- Det var lite slösaktigt. Jag skulle ha siktat mer höger, men hamnade i bunkern och fick slå mig ut bakåt.

En sänkt tremetersputt på 18:e förde henne tillbaka till fyra under par och med sina 69 slag lade hon sig i slagposition bakom Lorena Ochoa.

- När jag är fokuserad är min putter het. Och jag är nöjd med inspelen, sade hon och var även nöjd över sitt sena driverbyte.

- Jag fick den i måndags och den fungerar jättebra. Den går genom i vinden.

Tränat i blåst

Louise Friberg skulle inte heller ha något emot mer skotska Atlantvindar.

- I år har jag lärt mig spela i blåst. Jag har tränat en del hemma på Rya när det har varit riktigt blåsigt.

Den 27-åriga skånskan har tidigare studerat och spelat golf i USA i sex år. Dit vill hon tillbaka, men LPGA-touren får nog vänta något år till. Vänner, familjen och sambon Gustaf gör sitt till. Och under sitt andra år på Europatouren har hon varit topp-tio tre gånger med två fjärdeplatser som bäst.

- Men jag har varit i Arizona på vintrarna, där min syster bor, och tränat.

Går det riktigt bra i British open så kan Louise Friberg till och med bli aktuell till Solheim cup. Europalaget tas ut den 21 augusti och tävlingen på Old Course ger mest poäng av de tre som återstår.

- Solheim cup har aldrig varit något mål för mig, men visst börjar det kännas att det närmar sig, sade skrällskånskan Louise Friberg.

Fakta: svenskornas resultat i British open

De 16 svenskornas resultat första dagen i British open:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf