MOTOR-LISTAN

SPORTBLADET

– med Anna Andersson

Foto: Fernando Alonso och Lewis Hamilton.

1) Hamilton vs Alonso

Håller rookien Lewis Hamilton? F1-cirkusen befinner sig nu i Ungern och det återstår bara sju lopp - fem av dem körs inom två månader. Han jagas främst av sin stallkompis Fernando Alonso och den dubble världsmästaren har efter segern senast bara två poäng upp till förstaplatsen.

De kan vara inhämtade redan på söndag kväll.

Ferraris båda förare, Felipe Massa och Kimi Räikkönen ligger 11 respektive 18 poäng bakom och det blir ruskigt svårt att hämta in.

Lördag: RTL kl 13.45, TV 6 kl 13.55, söndag RTL från kl 12.00 och TV 6 kl 13.30

2) Marcus Grönholm

Han inledde med bästa tid på Shakedownet i hemmarallyt och finländaren är storfavorit till att ta sin sjunde seger. Dessutom kan vi snart få reda på hur VM-ledaren ser på framtiden.

– Jag bestämmer mig efter tävlingen hemma i Finland, säger han till motorsporttotal

– Det är svårt att lägga av när det går bra, men det är enormt tufft att vara hemifrån så mycket.

Eurosport, fredag kl 22.30, lördag kl 00.30 Söndag SVT 2 kl 16.35, SVT 24 kl 22.00, Eurosport 01.00

3) James Toseland

Han var bara 23 när han vann sitt första VM i Superbike 2004 och i år är han på väg mot sin andra och troligen sista titel. Nästa år kör britten MotoGP för Tech 3 Yamaha.

Dessutom pratas det om att Superbike ska köra två lopp i USA nästa år, i Utah och Alabama. I helgen kör de på Brands Hatch, Storbritannien. Eurosport söndag kl 13.00 och kl 16.30

4) Motocross-VM

Josh Coppins kunde känna VM-guldet, men så skadade han axeln senast och missar helgens tävlingar i Belgien och vägen ligger öppen för rivalen Steve Ramon när nu fyra tävlingar återstår.

– Jag åker till nästa tävling på Irland, då kommer jag fortfarande att ha ont, men jag ska försöka att göra två godkända lopp, säger han.

Eurosport 2, söndag kl 13.00 och 16.00

5) F1-2008

Sju lopp återstår 2007, men redan nu börjar vi kika på nästa säsong. Den 20 juli tar Hockeheim över Tysklands GP och den 24 augusti körs Europas Gp på en stadsbana i Valencia, Spanien. Den 28 september körs troligen det första nattloppet i historien, i Singapore. Säsongen innehåller 18 lopp och startar den 16 mars i Australien och avslutas den 2 november i Brasilien.

6) Sebastian Vettel

I Tyskland kallas han för den nya Schumi, även om han själv är enormt trött på jämförelsen. Den 20årige tysken ersätter amerikanen Scott Speed i Toro Rosso med omedelbar verkan och han stannar även över 2008. Tysken har hittills varit tredjeförare hos BMW och debuterade med en poängplats i USAs GP. Toro Rossos Gerhard Berger vill inte kommentera Vitantonio Liuzzis framtid, men det ryktas om att även han kommer att tvingas lämna stallet.

7) GP2-kort

Sakon Yamamoto har lämnat GP2 för Spyker och F1, det gör att hans plats hos BCN Competicion tas över av finländaren Markus Niemela. GP2 kör i Ungern i helgen.

Eurosport 2 lördag kl 16.00, söndag kl 10.00

8) MC-kort

?Alex Debon ersätter Jorge Lorenzo hos Fortuna Aprilla ( 250 cc) när den sistnämnde byter till motoGP.

? Fransmannen Sylvain Guintoli, Tech 3 Yamaha, har opererat ena handen. Eftersom serien har nästan en månads uppehåll är han tillbaka till tävlingen i Tjeckien den 19 augusti.

9) Ross Brawn

Det har ryktats om att Ferraris förre tekniske direktör förhandlat med andra stall under sitt friår, men det stämmer inte.

- Ferrari är det enda stall jag förhandlar med. Vi får se om vi hittar en lösning för framtiden, säger han till ITV.

10) Dakar

Den danske DTM-föraren Christian Abt planerar för ökenrallyt 2008.

– Om VW har en plats över och frågar, säger jag ja direkt säger han till sportBild.

MOTORSTOPP

Spionaffären

Nu räcker det med tjafs, först friade FIA McLaren-Mercedes från misstankarna om spionage, men nu hävdar Ron Dennis i ett öppet brev att Ferraris seger i Australien var illegal eftersom han menar att Ferraris underrede inte häll sig inom reglerna. Ferrari å andra sidan vill gå vidare med fallet till en italiensk domstol eftersom de anser att McLaren visst haft tillgång till deras data och spionerat. Suck, det börjar bli lika tjatigt som sprutorna på touren.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM