”Obol-Bosse stal mina låtar”

SPORTBLADET

Materialet skrevs redan på 80-talet.

LULEÅ. Obols Bo Johansson har vid sidan av sina affärer också varit aktiv som musiker.

Nu anklagas han för låtstöld.

– Bosse plaskar dit sitt namn på låtar han inte skrivit, säger musikerkollegan Peter Törnqvist till Norrbottens-Kuriren.

Foto: Joe Hansson Under sitt artistnamn släppte Obol-mannen Bo Johansson ett fullängdsalbum med titlar som ”Take it easy” och ”Keep my cool”.

Sportbladet besökte Bo Johansson i Piteå den 30 december. Johansson fanns inte i sin bostad trots att han uppgett att han skulle finnas tillgänglig där.

Medan tystnaden är total från Obols Bo Johansson fortsätter turerna runt det som Aktiespararnas Gunnar Ek jämför med Trustor-härvan.

Men nu tar det hela en helt ny tur för nu har Johansson också börjat få ovänner bland musikerna.

Spelade i Beppo Q

I somras släppte han en platta med namnet ”The cheapest ticket to history”.

Nu anklagas han för låtstöld – ett straff som kan resultera i två års fängelse.

– Bosse plaskar dit sitt namn på låtar han inte skrivit, säger musikerkollegan Peter Törnqvist.

I somras uppgav Bo Johansson till samma tidning, Norrbottens-Kuriren, att han skrivit merparten av låtarna på egen hand. Nu kommer uppgifter som säger annat.

Enligt Peter Törnqvist skrevs tre av sångerna på plattan av honom. Det gjordes under 1980-talet när han och Bo Johansson spelade i det lokala bandet Beppo Q.

”Synd att det blev så här”

– Bosse ringde mig för några år sedan och berättade att han skulle spela in den här skivan och han erbjöd mig också att vara med. Sedan hörde jag inget mer förrän några kompisar till oss uppmärksammade att han skrivit sitt namn på mina låtar, fortsätter Törnqvist.

På skivan, som alltså fått det i dag så komiskt klingande namnet ”The cheapest ticket to history”, fanns artister som Linda Lampenius.

Några tankar på rättsliga åtgärder finns ändå inte.

– Det är synd att det blev så här. Min brorsa mejlade Bosse och frågade om det här och då uppgav han att det blivit något fel i tryckeriet som skrivit dit fel namn, säger Peter Törnqvist.

Joakim Nordlund