Mannen bakom skandalbolaget

SPORTBLADET

Bo Johansson - musiker, överlevare, affärsman, bluff?

1 av 3
Bo Johansson på sin gård Corona Rossa i italienska Toscana,

Bo Johansson föddes i Malmberget, Sverige.

Han har spelat gitarr sedan han var sex år.

När han var 16 år förlorade han båda sina föräldrar.

Efter förlusten turnerade han med en rad kända svenska rockband runt om i Sverige tills en bandmedlem dog i en överdos.

Då sålde han sina gitarrer, köpte 16 husky och stack till polcirkeln där han spenderade tre år tillsammans med sina hundar och naturen.

Här är historien om mannen bakom Obol Investment - bolaget som skakar svensk idrott.

Beskrivningen av Bo Johansson här ovanför är hans egna ord, hämtade från hans egen hemsida.

Men frågan är om finansmannen som blivit en maktfaktor i den norrländska idrotten bara är en stor bluff och mytoman?

Vem är han?

Vad har han gjort?

Och hur gjorde han för att bli huvudsponsor för basketligan, Luleå Hockey, Plannja basket och Norrköping Dolphins?

Bo Johansson föddes i Malmberget 1962.

Han har själv berättat att han växte upp under enkla förhållanden. Pappan var gruvarbetare, mamman jobbade som städerska. I olika intervjuer har Johansson hävdat att båda föräldrarna dog när han var 16 år. P1-programmet Kaliber avslöjade i helgen att Johansson i själva verket var 18 år när pappan dog och att mamman levde tills han var 25.

- I min värld försvann morsan när farsan dog. Min mamma blev väldigt sjuk i emfysem och levde i respirator den sista tiden av sitt liv. Jag kommer inte riktigt ihåg när det var. Jag var 16 eller 17, inte fasen vet jag. Det var så rörigt i mitt liv då, säger han i en intervju med tidningen Norrländska Socialdemokraten.

När dog din pappa?

- Den 1 september 1980 klockan tio. Jag satt och höll honom i handen.

Då var Johansson, som föddes 1962, 18 år.

Efter föräldrarnas död begav sig Johansson ut på en två år lång turné. Han livnärde sig genom att spela tillsammans med "en rad svenska rockband". När en av medlemmarna dog i en överdos hoppade han av.

Hans liv tog en ny vändning och han började studera ekonomi på distans.

Studierna ledde så småningom till ett bankjobb i norrbottniska Hakkas.

1994 slutar spåren i Sverige när han utvandrar till Schweiz och en adress i Zürich.

Senare var han med och startade det i dag starkt ifrågasatta förvaltningsbolaget Obol.

Klinterna - en hemlighet

Företaget växte snabbt och Bo Johansson berättade gärna och ofta om hur Obol Investment förvaltade pengar åt en rad celebriteter: kungligheter, Hollywood-stjärnor, F1-stall, storklubbar i italienska Serie A och idrottskändisar ingick i företagets kundkrets. Men några konkreta namn över vilka klienterna var avslöjade han inte. Förutom idrotten och affärer har musiken varit Bo Johanssons stora passion. Han har gett konserter med violinisten Linda Lampenius och spelat in en egen cd under namnet Joe Hansson.

Människor som varit i kontakt med Johansson beskriver honom som en man med många idéer, vältalig och entusiastisk.

I slutet av 1990-talet tog han sikte mot idrotten. Han började med att försöka komma åt enskilda hockeyspelares pensionssparande och förvalta dem i Obol Investment. Johansson han göra en del affärer innan Hockeyligan skrev ett centralt avtal med SEB Trygg Liv.

Men det stoppade inte Johansson som började uppvakta Luleå Hockey. En av hans många idéer var att värva hem Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlund från NHL. Förslaget gick ut på att Obol Investment skulle äga spelarna och Luleå hyra tjänster av bolaget.

Luleå Hockey tackade nej till förslaget.

Men Johansson gav inte upp utan tog i stället sikte mot Plannja Basket, Norrköping Dolphins och Örebro Vipers.

Sedan 2003 har Obol pumpat in närmare tio miljoner kronor i svensk idrott. Affärsidén är enkel.

Genom klubbarna skulle bolaget komma i kontakt med människor med gott om pengar som sedan skulle bli kunder hos Obol.

- Vi har sett vad idrotten betytt för oss. Och vi känner ju att det är rätt segment att vara i. Det florerar mycket skumma affärer runt omkring internationellt och det är ju livsfarligt att få in något sånt, sa Johansson i en intervju för Kuriren 2004.

Han fortsätter charma Idrottssverige.

På våren 2005 börjar han föra samtal med basketligan som dras med stora skulder. Obol vill gå in som huvudsponsor och köpa liganamnet.

I april 2005 bjuder bolaget alla basketligans på en resa till Toronto där alla klubbdirektörer ska få möta Dundee Trust som sköter förvaltningen av Obols kapital.

På resan får klubbdirektörerna se NBA-basket, träffa NBA-spelare och träffa förvaltare på Dundee Trust.

- Det verkade mycket seriöst. Vi fick se hur de skötte sina investeringar, säger Bosse Sundberg, klubbdirektör i Norrköping Dolphins.

Bo Johanson har hymlar inte med varför Obol Investment valde att satsa på just idrotten:

- Det handlar inte om någon välgörenhet. Nej, allt är rent affärsmässigt. I slutändan vill vi också tjäna pengar, sa han i en intervju med Sportbladet i fjol.

Och Bo Johansson hade stora planer med sitt engagemang i framför allt svensk basket och ishockey:

- Vi vill använda basketligan som ett sätt att komma vidare. Målet i slutändan är NBA i Nordamerika, förstås. Och precis som NBA vill vi även åt NHL-hockeyn i framtiden.

1,5 år senare avslöjar Kaliber i Sveriges Radio och Sportbladet en rad mystiska omständigheter kring Obol Investment.

Och frågorna blir bara fler och fler.

Uppger inga namn

I radioprogrammet pressas Bo Johansson på vilka personer som sitter i Obols styrelse. Det enda namn han uppger, förutom sig själv och kollegan Jan Saradlic, är advokaten Tutto Rossi. Programmet sändes i söndags. Dagen efter avslöjar Sportbladet att advokaten Tutto Rozzi förra månaden dömdes till två års fängelse efter att 125 miljoner försvunnit från en schweizisk bank.

Johansson har själv hävdat att Obol Investment har förvaltat närmare en kvarts miljard kronor bara i Norrbotten. Ändå saknade företaget tillstånd att bedriva kapitalförvaltning. Nu har Finansinspektionen begärt att Obol senast den 15 december ska förklara vad de sysslar med.

I en intervju med NSD, som får tag på Bo Johansson nere på ett hotell i Lugano, förklarar han varför bolaget inte kan lämna ut några uppgifter.

- Aldrig i livet. Jag är beredd att gå i döden för det här. Jag skulle aldrig någonsin förråda en kund. Aldrig. Jag kommer aldrig släppa på det här. Det är det som jag har grundat det här bolaget på.

De sponsras av Johanssons Obol

Marcus Leiby, Hans Abrahamsson, Thomas Arnroth