"Alla gubbar är bättre än jag i Groningen"

SPORTBLADET

Allsvenskans skyttekung Berg om sin nya tillvaro i Holland

Skyttekung i Sverige.

Målsuccé i Holland.

Marcus Berg tycker ändå han tillhör de sämsta i sitt Groningen.

Med 14 mål ligger Marcus Berg fortfarande i topp av allsvenska skytteligan och är en stor bidragande orsak till att IFK Göteborg nu är mycket nära SM-guldet.

Själv försvann han i somras för spel i holländska Groningen.

Åtta matcher senare har han fyra mål på sitt europeiska cv och har bara varit med och förlorat en match i ligan.

Ändå har han svårt att se sig själv som individuellt bättre än många av spelarna i Holland.

– Absolut. Jag hoppas att det kommer, men så här med teknik, bollskicklighet och man-man är ju nästan alla gubbar i Groningen bättre än jag.

Resonemanget lägger Marcus ut i samband med att han träffar Sportmagasinets Erik Niva under U21-landslagets samling tidigare i oktober. Då diskussionen om "det nya" Sverige kommer upp, där konkurrensen på de offensiva positionerna blivit hårdare än i backlinjen.

– Ja, det har blivit en omsvängning bara sedan jag spelade i P86-landslaget. På den tiden var det försvararna som var längst fram i utvecklingen.

En grundläggande fråga: Hur bra är ni individuellt?

- Som jag tror så är det kollektivet som Sverige har chans med. Det går ju inte att låtsas att vi är jättebra när vi förlorar mot Malta. Individuellt så... Alltså, nu pratar jag för mig själv, men jag har väldigt svårt att se att jag skulle vara individuellt bättre än de utländska spelarna.

Hela Erik Nivas superreportage om Marcus Berg, Ola Toivonen och de andra i U21-landslaget som under ledning av Tommy Söderberg satsar mot hemma-EM 2009 kan läsas i nya, Novembernumret, av Sportmagasinet.