Björkman nära skräll

SPORTBLADET

Var bara två bollar från seger

Två bollar från seger och en rejäl skräll.

Till slut blev det ett mera väntat resultat men på ett oerhört bittert sätt för Jonas Björkman.

– Klart att man är besviken, det kändes som att det var jäkligt nära, sade han.

Då hade han precis förlorat mot James Blake, USA, med 1–2 i set, 6–7, 7–5, 6–3.

På förhand skulle svensken inte ha speciellt stora chanser mot amerikanen, rankad sjua i världen och mästare i Stockholm open de två senaste åren. Tisdagskvällen blev dock inte som förväntat för någon av de båda. En halvt omotiverad världsstjärna gav bort första set och satte sig i en riktigt illa position i det andra.

Det var då Björkman bröt amerikanens serve fram till 4–2 och skulle bara hålla sin egen serve fram till 5–2 och ett fast grepp om matchen. I stället bröt Blake tillbaka men gav svensken ännu en gratischans.

Dubbla dubbelfel

Vid 5–4-ledning till Björkman gjorde han två dubbelfel, vilket i sin tur gav 30–30 och två bollar från match men kunde rädda sig kvar sedan snabbt bryta tillbaka till 6–5-ledning.

Och någonstans där gick också tåget för Björkmans del.

I tredje set höjde amerikanen sitt spel, hittade fokus och framförallt rätt i sitt servande. Han kan nu börja att planera för match i andra omgången.

För Björkman väntar också planerande men på ett mera långsiktigt plan.

I januari nästa år ska han bli pappa på nytt. Det gör att han med största sannolikhet kommer att missa Australian Open som inleds 14 januari.

– Födseln är planerad till 15 januari så mina chanser är väl inte så stora att det bli spel i Melbourne för min del, säger Björkman till TT.

Familjeplanering

Björkman som sedan 1993 bara missat en av totalt 56 grand slam-turneringar (då hans första barn, Max, föddes) kommer därför att lägga om planeringen för resten av året. För att det inte ska bli alltför långt uppehåll från tennisen genom födseln planerar han i stället att förlänga säsongen 2007 med spel i några challenger-turneringar.

– Det finns mycket positivt att ta med från en sådan här match som att jag visat att jag kan spela bra tennis och är nära att slå en kille som jagar poäng för att nå slutspelet i Shanghai.

För Thomas Johansson blev det betydligt enklare på tisdagskvällen. Hans motståndare, argentinaren Juan Martin Del Potro, fick ge upp på grund av sjukdom vid ställningen 6–4, 1–0 till svensken. Därmed är Johansson som andre svensk vidare till andra omgången där han ställs mot antingen Michael Llodra, Frankrike eller Denis Gremelmayr, Tyskland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis