”Mjukisen” som fick käken avslagen – och ändå vann matchen

Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Skoglund (t h) under en match mot Timy Shala.
SPORTBLADET

LIVERPOOL. Han ser sig själv som en mjukis men tvekar inte att boxas vidare med en käke som är avslagen på tre ställen därför att det är så otroligt viktigt för honom att vinna.

På lördag går Erik Skoglund sitt livs största boxningsmatch inför en fanatisk bortapublik i Echo

Arena ett kort stenkast från Beatlesmuséet. En match som gäller ära, titlar och många miljoner.

– Jag är här för att vinna, säger Erik.

Motståndaren Callum Smith är fem centimeter längre än Erik. Britten slår hårt, är precis som Erik obesegrad och har vunnit 17 av sina 22 matcher på knockout.

– Callum har 22 raka och är ett år äldre än mig men känns ändå ganska grön i branschen. Har inte gått igenom några riktiga tolvronderskrig. Han har aldrig haft det riktigt motigt. Aldrig något längre uppehåll. Hans uppehåll nu är det i särklass längsta han varit borta från ringen och då boxades han tionde december senast.

– Han har varit Europamästare så man kan inte säga att han är oprövad men det gick väldigt lätt när han blev det med en bra träff som avslutade redan i första ronden. Han har den slagkraften men jag tror att man behöver långa matcher där man tappar några ronder i mitten och tvingas ta sig ut till andra sidan och komma ut starkare. Man växer som boxare av det, säger Erik.

Hotellet vi sitter i ligger mitt emot arenan och muséet, men Erik som kom till England i söndags har inte hunnit turista så mycket. Mest har det handlat om promotionfilmer och olika pressaktiviteter inför lördagens gala.

Har du en relation till The Beatles?

– Nej, det har jag väl egentligen inte. Inte mer än att jag får den frisyren om jag låter håret växa. Jag tycker att Beatles gjort en del bra, men det är inget jag lyssnar till vardags på. 

Vad lyssnar du på?

– Väldigt blandat. Mycket svenskt. En del reggae. En del gamla klassiker med Bob Dylan. Jag gillar Dylan.

Allting är bra inför matchen?

– Det tycker jag. Skönt att äntligen vara på plats. Det har varit ett jäkla långt träningsläger den här gången.

Det långvariga lägret har berott på att många titelmatcher i den tidigare viktklassen lätt tungvikt som varit på gång har spruckit på vägen.

– Ja, så var det. Och sen när det var klart att jag skulle kliva ned en viktklass under försommaren förstod Jag att det inte skulle bli match förrän till hösten. Det tog sin tid att ro det här i land men det känns som att det blev det bästa tänkbara alternativet till slut. Så det har lönat sig att vänta.

Hur har det fungerat att gå ned en viktklass?

– Det har funkat bra. Bra diet, bra träning.

Sambon ansvarar för dieten

Dieten ansvarar sambon Angelica Sjöstedt som inte tycker att Erik blivit speciellt kinkig av bantningen för.

– Vi har ätit väldigt gott och bra. Erik har svarat bra på dieten. Sparringdagarna får han lite mer kolhydrater men det handlar kanske om 1,5 dl råris. Förra året åt han fyra, fem, sex dl råris inför sparring. Helt galet. Nu fyller vi på med linser och bönor, han måste ha rätt energi för att orka, säger Angelica.

Är supermellanvikt din rätta viktklass?

– Boxas man inte oftare än jag gjort de senaste åren är det väl möjligt, men det är en rätt stor uppoffring. Det har ju varit strikt diet i tio månader nu. Vi har nyttjat tiden väl och man går inte upp så mycket när jag ska gå ner igen i närtid. Jag fixar supermellanvikt men jag föredrar lätt tungvikt.

– Jag är ingen big fan av skräpmat, det är mer volymen man drömmer om. Tänk om jag fick äta hur mycket råa havregryn jag ville ... då märker man hur sjuk man är, hur långt det har gått. Det har varit jäkligt sparsamt länge nu.

Du sa efter lottningen att vinnaren av dig och Callum Smith kommer att vinna World Boxing Super Series.

– Man ska inte ta ut någonting i förskott. Det är åtta riktigt bra boxare som är med i turneringen. Vem som helst kan slå vem som helst egentligen och det är det som är charmen, det är spännande. Men vinnaren i vår match har goda möjligheter att vinna alltihop.

Callum Smith säger att han ska vinna matchen och sen ta hem titeln.

– Ja. Och jag har samma plan, lustigt nog. Men jag underskattar inte honom på något sätt. Han är en fantastiskt bra boxare med brutal slagkraft. Är stor i viktklassen och har säkert förberett sig väl. Tror att det blir en match som är extremt utvecklande för framtiden.

Danske storstjärnan Mikkel Kessler (som sparrat med Skoglund) sa att du är underskattad av många.

– Jo, det tror jag nog man får säga. Senast jag hörde odds stod jag i elva gånger pengarna och Callum i 1,02. Det var fler som trodde att McGregor skulle ha något att hämta mot Mayweather.

Du är fortfarande ung men har redan gått och vunnit 26 raka proffsmatcher.

– En match om året sen jag föddes ...

Liverpool och Echo Arena är Callum Smiths hemmaplan. Det gillar Erik.

– Jag tycker att det är skönt att få slå underifrån. Slippa trycket från hemmapubliken, slippa förväntningarna. Jag ska gå och göra mitt bästa för att jag vill. Inte för att jag måste.

Du har gått tuffa och långa matcher på sistone.

– Långa framförallt. Mot Ryno Liebenberg blev det onödigt hårt eftersom jag sprang på ett rejält cut i mitten av matchen. Boxades med väldigt begränsad sikt och kände mig till och med lite frusen i tolfte ronden trots strålkastarljuset. Det var inte helt optimalt.

Blodet pumpade ut ur Skoglunds spräckta ögonbryn på ett väldigt ovanligt vis och blodförlusten påverkade hans kropp.

– Det var brutalt. Stockholms blodbad. Men jag tror att jag har vuxit av det. Jag har boxats många matcher lite skadad och inte så väl förberedd på väg tillbaka efter skada. Är man van att boxas med de begränsningarna känner man sig fri som en fågel nu. Inga krav på mig. Inga förväntningar. Ändå i toppform och redo att kliva upp för att göra mitt jobb.

– Det känns bättre än någonsin. Sen måste det så klart kännas bättre än någonsin för det här är den i särklass bäste motståndaren jag kommer att ha varit uppe mot.

I en av dina första matcher, mot Volodymyr Borovskyy, fick du käken avslagen på tre ställen redan i andra ronden men fortsatte tiden ut och vann.

– Klart att det gjorde fruktansvärt ont och nästan var lite svindlande men jag försöker hålla fokus på uppgiften. Det är så otroligt viktigt för mig att vinna att jag är beredd att göra vad som helst där inne i ringen. Då känns en avslagen käke eller en utslagen tand rätt futtigt egentligen. Jag var beredd att spotta ut hakan och köra vidare.

– Jag vet inte om det är vanligt att alla känner så mycket att de vill vinna till varje pris, men det kan väl inte bara vara jag. Det är så man måste vara om man vill nå toppen.

Foto: CRAIG BROUGH
Callum Smith och Erik Skoglund

Det är inte bilden de flesta har av dig, den hårda tuffingen. Man ser mer dig som en analytiker, en tekniker som är väldigt väl förberedd.

– Jag är lite mjukis. Framförallt utanför ringen. Ibland i ringen också. Jag boxas ofta ganska försiktigt och har gått en del långa tråkiga matcher där det blivit många clincher, mycket vänsterjabb. Matcher det inte blivit mycket action i, men det har inte behövts. Jag har inte pressats utan fått boxas ifred bakom min vänsterjabb utan att få mycket stryk. Det är man ju dum om man inte föredrar när alternativet är att slå sig blodig med en avslagen käke.

– Men allt handlar inte om vilja. Får man en klockren på hakspetsen blir det nattsvart och förbi. Då spelar det ingen roll hur mycket man vill när man ligger på golvet. Samma med en rejäl leverkyss. Det handlar inte om att det gör ont, det handlar om att kroppen stänger ner alla funktioner. Det går bara inte längre.

Turneringsformen World Boxing Super Series är ovanlig i proffsboxning. Åtta boxare går in i en kvartsfinalomgång. Vinnarna går vidare till semifinal och till slut vinner en cirka 80 miljoner kronor och titeln The Muhammad Ali Trophy.

Alla inblandade tjänar miljoner på vägen och vinner Erik Skoglund över Callum Smith är han redan där försörjd för livet med en garanterad prischeck på drygt 20 miljoner kronor.

– Det är ingen nackdel även om jag försöker att inte stirra mig blind på pengarna. Jag tar en match i taget. Mitt mål är att vinna trofén och de involverade mästarbältena. För mig handlar det inte om pengarna, det vore en så stor prestation att få vinna. Men pengarna går så klart inte att blunda för, säger Erik Skoglund.

Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning