Klitschko rasar mot IOK efter OS-beskedet

IOK:s beslut att ge grönt ljus till ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS har mötts av stark kritik.

Den ukrainske boxningslegendaren Wladimir Klitschko totalsågar beslutet.

– Ryssarna är olympiska mästare i brott mot civila, säger han i ett klipp på Facebook.

Trots att Rysslands anfallskrig mot Ukraina fortsätter väljer den internationella olympiska kommittén, IOK, att släppa på sina restriktioner.

I förra veckan meddelade kommittén att ryska och belarusiska idrottare kommer att få delta under neutral flagg i OS i Paris 2024.

Ett beslut som har väckt stor ilska inom idrottsvärlden, inte minst från ukrainskt håll.

Nyligen bjöd landets president Volodymyr Zelenskyj in IOK:s president, Thomas Bach till att besöka staden Bachmut där hårda strider pågått under vintern.

Nu går även den forne världsmästaren i tungviktsboxning, Wladimir Klitschko till hårt angrepp mot IOK.

Wladimir Klitschko.
Wladimir Klitschko.

”Har guldmedalj i att våldta kvinnor”

I ett klipp som publicerats på Facebook vänder han sig direkt till Thomas Bach. Och han spar inte direkt på krutet i sin kritik mot IOK-bossen.

– Du har föreslagit att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta under OS i Paris. Jag kan berätta för dig att ryssarna är olympiska mästare i brott mot civila. De har guldmedalj i att deportera barn och våldta kvinnor. Du kan inte sätta ditt olympiska emblem på dessa brott, för du kommer bli en medbrottsling till detta avskyvärda krig, säger han.

Enligt Klitschko, som själv vunnit ett OS-guld i supertungvikt (1996 i Atlanta), hör varken Ryssland och Belarus hemma i de olympiska spelen.

– Ett land som trampar på de grundläggande principerna kring internationella lagar kan inte legitimeras och borde inte stöttas av de internationella sportens samfund.

Dear Thomas Bach, you are the President of the International Olympic Committee. You are the representative of the universal values of tolerance and... | By Klitschko | Facebook
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.