Elliot Cadeau uttagen till Sveriges VM-kval

Basketlandslagets trupp inför de sista VM-kvalmatcherna är uttagen.

En av de som kommer att representera Sverige är supertalangen Elliot Cadeau.

– Ingen annan från USA åker till Sverige och spelar för landslaget, säger Cadeau till SVT.

Möjligheten för herrarnas basketlandslag att kvalificera sig vidare till ett VM är borta. De två avslutande kvalmatcherna i februari blir istället en möjlighet för spelare att representera Sverige.

Bland de uttagna till kvalmatcherna finns Elliot Cadeau, 18-åringen som spås bli framtiden för svensk herrbasket.

”Jag vill göra något ovanligt”

Elliot Cadeau är född och uppvuxen i New Jersey, USA, men har en mamma från Sverige och har därför valt att representera de svenska landslaget i basket.

Nyligen bestämde den unga basketbollspelaren att spela collegebasket på University of North Carolina. Till SVT sport berättade Cadeau att han har som mål att spela för Sverige i OS 2024.

– Jag vill göra något ovanligt och spela för Sverige. För ingen annan från USA åker till Sverige och spelar för landslaget. Så jag är annorlunda, sa Elliot Cadeau till SVT Sport 2021.

18-årige Elliot Cadeau ses av många som svensk herrbaskets framtid.
18-årige Elliot Cadeau ses av många som svensk herrbaskets framtid.

Gör landslagsdebut

Elliot Cadeau gör landslagsdebut i och med kvalmatcherna. Tidigare har han varit uttagen till landslagsläger men aldrig fått spela någon match.

Med sig till VM-kvalet får Cadeau sällskap av bland annat Ludvig Håkanson, Denzel Andersson och Melwin Pantzar.

– I VM-kvalets sista två matcher får vi chansen att hälsa några nya och några ny-gamla ansikten till herrlandslaget. Innan vi summerar hela VM-kvalet har vi förstås ambitionen att avsluta detta på allra bästa sätt. Trots att vi inte tog oss hela vägen fram till VM så har detta lag tagit enorma kliv i rätt riktning, säger Svenska Basketbollförbundets sportchef Lars Johansson i ett pressmeddelande.

Sverige möter Tyskland i nästa VM-kvalmatch den 24 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.