Profilerna: ”Blir någon form av freak show”

Publicerad 2023-06-26

Enhanced games – ett alternativt OS där dopning är tillåtet.

– Idioternas mästerskap, konstaterar Erica Johansson.

– Vem skulle vilja vara med? Då säger man nästan: ”Kolla, jag är dopad”, säger Stefan Holm till Sportbladet.

Följ ämnen
Friidrott

Affärsmannen Aron D’Souza har som mål att anordna mästerskapet ”Enhanced games” i december nästa år – där inga dopning- eller drogtester kommer genomföras.

När Sportbladet pratar med ett par svenska friidrottsprofiler om satsningen är de inte övertygade. Minst sagt.

– Vem vill vara med där? Det blir svårt att få med folk. Planen är väl ändå att tävla på ”lika” villkor utan att bli upptäckt när du håller på med dopning. Men om någon vill experimentera och leka med döden... Varsågoda, säger Erica Johansson.

”Lite som wrestling-figurerna”

Tror du det kommer locka många?

– Det kommer bli någon form av freakshow tror jag. Lite grann som de här wrestling-figurerna. Hur långt kan man pressa sin kropp?

Om de lockar med stora pengacheckar – hur kommer det påverka?

– Man måste ändå ha en vetskap om att man gamblar med sitt liv. Det är bara att titta på alla friidrottare som gått bort ganska unga, som använt sig av anabola steroider och så vidare. Jag tror inte det blir någon stor grej av det... Det blir som idioternas mästerskap.

Stefan Holm.

”Det blir jättekonstigt”

Stefan Holm skrattar när han får höra om satsningen.

– Vad ska man säga? Det känns som ett tecken i tiden. Bröd och skådespel åt folket... Vem skulle vilja vara med? Då säger man nästan: ”Kolla, jag är dopad” Det blir jättekonstigt.

Hur ser du på argumentet: ”människor bör använda det som användas kan för att prestera på så hög nivå som möjligt”?

– Så kan man se det om man vill, men det handlar någonstans om att dopning inte är hälsofrämjande. Det blir konstigt på så många sätt.

Inom fotbollsvärlden har Saudiarabien vuxit ut till en alternativ väg för stjärnorna, där pengarna är enorma. Holm tror inte på konceptet ”Enhanced games”, även om de skull erbjuda större pengar.

– Jag har svårt att tro det. Någonstans om du är med säger du att du dopat dig till din framgång. Även om det skulle finnas väldigt mycket att tjäna tror jag inte det kan fungera. Men det är klart: Världen är galen.

Utmanare till IOK

Grenarna som ska inkluderas i spelen är friidrott, simning, tyngdlyftning, gymnastik och kamsporter.

Aron D’Souzas ser dem som en utmanare till IOK.

– IOK har varit en enväldig stat som styrt sportvärlden i 100 år, nu är oppositionspartiet här. Vi är redo för en kamp. Jag vet att de kommer att spela smutsigt. Jag vet att de kommer att hota oss. Men till syvende och sist vet vi att vi är moraliskt rättvisa, säger D'Souza till AAP enligt The Guardian.

Enligt The Guardian har två stora australiensiska idrottare redan visat intresse för att delta. Swimswam skriver att simmarna Brett Fraser och Roland Schoeman kan tänka sig delta.