SVT-expertens kritik: Hade hoppats på mer

SPORTBLADET

OTEPÄÄ/GÖTEBORG. Fem norska åkare bland topp tio.

Sveriges bästa åkare Marcus Hellner på 13:e plats.

Efter VM-genrepet fick flera svenska åkare kritik av SVT-experten Anders Blomquist.

– Det är ett helt okej lopp av Hellner, men jag hade hoppas på mer av de svenska åkarna, säger han.

Den svenska stjärnan Johan Olsson är titelförsvarare på 15 km.

Efter sjukdomar och omstart på uppladdningen fanns han inte ens med i Otepää på söndagens VM-genrep, 15 km klassisk stil.

I hans frånvaro blev Marcus Hellner bäste svensk. Före honom i resultatlistan fanns fem norska åkare. Martin Johnsrud Sundby krossade allt motstånd och vann med 37 sekunder före det finska VM-hoppet Iivo Niskanen.

Efter loppet fick flera svenska åkare kritik av SVT-experten Anders Blomquist.

– Marcus åker upp sig, men han kan bättre än det här. Jag hade hoppats på lite till, säger han.

Han var aningen frågade till Daniel Richardssons insats, 18:e plats, men framförallt fundersam till Jens Burman som blev 37:a.

– Vad som hände med Burman får vi höra efter, men det är ett alldeles för svagt lopp, säger Anders Blomquist.

Emil Jönsson hade inte heller en bra dag och blev 32:a men dåligt fäste under skidorna.

Dagens svenska överraskning stod Martin Johansson för.

”Får åka flera distanser i VM”

Martin Johansson, som inte varit bättre än 20:e åkare individuellt i vinterns tidigare lopp, var precis efter Marcus Hellner i resultatlistan.
– Att han gör det i klassisk stil är snyggt jobbat. Martin åker in sig och får åka VM-distanser, säger Anders Blomquist.
Martin Johansson fick rygg på norrmannen Niklas Dyrhaug (fyra till slut) efter halva loppet vilket gav honom en bra resa så länge krafterna fanns där.

– Jag lyckades haka på honom ett tag. Men sen var jag ganska klantig och ställde mig utanför spåret, jag var lite trött men då hade jag inte en chans, säger Martin Johansson.

Har du närmat dig en start i VM?

– Förhoppningsvis har man närmat sig en start. Men det viktigaste är att det funkar bättre, att man känner att man har någonting här att göra. Jag hoppas på att få köra något lopp, alla distanser är egentligen helt okej, säger Martin Johansson.

Förbundskapten Rikard Grip var ändå ganska nöjd med den totala insatsen.

– Det är ändå stabilt. De har inte det lilla sista i dag för att slåss helt i täten, säger han till SVT och utvecklar senare i den mixade zonen:

– Martin gör det fantastiskt bra i dag. Marcus är stabil för att vara i klassisk stil men vi vet att han har några nivåer till i den fria stilen. Jens är inte riktigt där han kan vara, men de som varit på hemmaplan har belastat hårt.

Hoppas att trenden vänder

Han ville dock inte plocka ut ett lag inför 15 km i VM.

– Det handlar inte bara om dagens tävling. Det handlar om hela säsongen. Man får en känsla när man är på plats, säger Rikard Grip.

Daniel Richardsson, som normalt ska kunna vara med och slåss i täten i klassisk stil, tror att det vänder inför VM.

– Det här vad inte riktigt vad vi hoppats på, damerna gjorde det bra men vi räknar med att ha mer att ge om en vecka, vi gå hoppas det, säger han,

ARTIKELN HANDLAR OM