Slog rakt ner – i dräneringslucka

SPORTBLADET

FOTO: CHRISTER HÖGLUND

AUGUSTA. Henrik Stenson träffade det minsta hålet på banan.

Tyvärr gick det rakt ner i ett dräneringssystem – och symboliserade en mardrömslik första runda.

– Det här var kanske det svåraste varvet jag någonsin spelat på Augusta, säger han efter att ha inlett Masters med en 77-runda.

Henrik Stenson har alltid haft stora problem med svårbemästrade Augusta National Golf Course men i år tänkte han bryta trenden genom att satsa mer offensivt.

– Jag är inte här för att sluta femma, sa svensken inför tävlingen.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig.

”Hade inte flytet”

Stenhårda vindar svepte in över tävlingsområdet, gjorde det omöjligt att spela mer aggressivt – och i stället förvandlades den första rundan till en ren och skär mardröm.

– Det var lika tufft som vi hade förväntat oss, kanske ännu tuffare. Hade jag kommit in på tre eller fyra över par så tycker jag nog att det hade varit en godkänd insats med tanke på vädret. Men det spelar ju ingen roll när dina bogeys kommer. Jag hade inte det där lilla flytet i dag. Jag har tre-fyra puttar som missar med minsta möjliga marginal och när man inte spelar kanon så behöver sådana puttar droppa i, säger Stenson.

Han gick runt på 77 slag, fem över par, efter totalt en birdie och sex bogeys och ligger därmed en bra bit ner i resultatlistan inför fortsättningen.

– Det är väl inget drömläge. Det kan man inte säga…

Slog rakt ner i luckan

Nu hoppas han att vinden avtar.

Stundtals var det nästintill omöjligt att bedöma bollflykt och avstånd och det fanns en viss symbolik i att dagen avslutades med att Stenson drog sitt andraslag på hål nummer 18 rakt ner i det kanske minsta hålet på hela tävlingsområdet.

Hålet i en lucka – rakt ner i ett dräneringssystem.

Ett så bisarrt ögonblick att han kunde kosta på sig att skämta och vädja till tävlingsledaren om att noteras för en eagle.

– Men han (tävlingsledaren) var inte riktigt med på att det där skulle räknas som ett hålat andraslag...

Nu handlar det om att glömma och gå vidare.

Henrik Stenson ligger pyrt till, men har har inte gett upp.

– Jag får gå ut och försöka göra ett bra varv i morgon (läs: i dag) så vi är med, och förhoppningvis avancera i helgen, säger han.

Tungt för Norén

Även Alexander Norén hade det tufft i vinden.

Den 34-årige debutanten gjorde fyra raka bogeys – på hål fyra, fem, sex och sju – och var länge lika långt ner i resultatlistan som Henrik Stenson.

Men han avslutade starkt – med två raka birdies på 16:e och 17:e – och gick runt på 74 slag, två över par.

40-årige amerikanen Charlie Hoffman leder just nu tävlingen på sju slag under par.

Foto: Stacy Revere / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
ARTIKELN HANDLAR OM