Världscupen i längdskidor 2016/2017

Skulle ligga lågt - men nu tar norsk-svenska ordkriget ny fart

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

LAHTIS. Det fanns en överenskommelse om att ligga lågt efter förra veckans infekterad astmadebatt.

Men dagarna för VM i Lahtis väljer Norges landslagschef Vidar Löfshus ännu en gång att kritisera sin svenska kollega Johan Sares.

– Jag blir rätt och slätt lite rädd av att de uttalar sig på så lösa grunder, säger han.

– Om jag vore Vidar skulle jag hålla tyst, säger Johan Sares.

Johan Sares och Vidar Löfshus

I torsdags presenterades rapporten från den expertgrupp som granskat Norges bruk av astmamediciner.

Utredningen har tillsatts efter att Martin Johnsrud Sundby åkt fast för brott mot dopningsreglerna efter felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin.

Rapporten slog fast att norska landslaget inte bedrivit ”oförsvarlig diagnostisering och/eller behandling av utövare som inte har astma eller liknande luftrörsproblem”.

Enligt rapporten finns det inte heller anledning för det norska medicinska teamet att ändra sitt arbete med hur man diagnostiserar åkare med astma eller luftvägsproblematik. Norska landslaget kan därmed fortsätta att medicinera åkare som har besvär i luftrören.

Efter rapporten uppstod en hård ordväxling mellan Norges landslagschef Vidar Löfhus och Johan Sares, chef för det svenska skidlandslaget.

Detta efter att Johan Sares till Sportbladet och Expressen uttalat sig kritiskt kring bruket av bland annat av det tekniska hjälpmedlet nebulisator vid inhalation.

– Det är konstigt, men det är upp till dem, sa Sares.

– Det är ett kunskapslöst uttalande av Sares ännu en gång och de bör passa på sig själva istället för att vara upptagna av sina små grannar i väst, sa Löfshus till VG.

Fattade beslut om att ligga lågt

Efter utspelen har Johan Sares haft kontakt med Espen Bjervig, marknadsansvarig på Norska skidförbundet, och kommit överens om att sluta med pajkastningen och fokusera på VM.

– Vi talades vid i fredags. Vi satt att vi får fokusera på VM titta på det här senare. Vidar har jag inte talat med, säger Johan Sares.

Däremot blev Johan Sares uppringd av en norsk journalist under måndag kväll för att kommentera nya utspel från Vidar Löfshus. Han har till norska Aftenposten sagt följande:
– Jag har bara reflekterat lite runt vad Sares säger. Jag märkte att hans uttalande kom vid en tidpunkt då han inte var i närheten av att ha läst rapporten. Det verkar så ofattbart kunskapslöst och småaktigt det han säger. Jag blir rätt och lätt skrämd av att de uttalar sig på så tunn grund, säger Vidar Löfshus.

Han påpekar att Johan Sares jobb är att dra in sponsorer till svensk skidsport och att han därför inte borde ”prata ner sporten”.

Två läkare fick sluta

Johan Sares valde att inte kommentera uppgifterna, men säger till Sportbladet att han tycker situationen är olycklig.

– Han kritiserar mina uttalanden igen och säger att de är kunskapslösa. Och jag har inte läst rapporten från A till Ö. Men ser man till hela debatten gör dessa uttalandena mig lite förvånad. De har själva satt igång utredningen efter två dopningsfall och i både fallen har de själva i sin egen verksamhet tagit på sig ansvaret. De har skickat hem två läkare, säger Johan Sares som syftar på att både Knut Gabrielsen och Fredrik Bendiksen avgått efter de aktulla dopningsfallen med Martin Johnsrud Sunby och Therese Johaug.

– Däremot sitter den som är ansvarig för den verksamheten kvar och skulle jag gjort det hade jag varit tyst och inte kastat skit på oss om att vi är okunniga. Det säger det mesta om Vidar Löfshus..., säger Sares och påpekar.

– Jag vet inte. Jag känner inte igen Vidar Löfshus. Jag tycker att man i stort har saknat ödmjukhet och det tror jag inte varit positivt för hela situationen de varit i. Det jag får kritik för nu handlar om att jag inte följt utredningen själv, säger Johan Sares.

Grip har inte läst rapporten

Vidar Löfshus är på plats i Lahtis och Johan Sares kommer på torsdag. Enligt svensken är det dock inga hard feelings.

Även förbundskapten Rikard Grip har noterat det höjda tonläget, men har själv inte läst astmarapporten.

– Jo, det kan jag känna av att tonen höjts. Men vi är i vår VM-bubbla nu och ska fokusera på det och inte lägga energi och kraft på yttre faktorer. Jag har inte läst rapporten och tänker inte göra förrän jag kommer hem efter VM, säger han.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor 2016/2017

Längdskidor

Rikard Grip

Therese Johaug

Astma