Thorén: En av Kallas allra största segrar

SPORTBLADET

LAHTIS. Plötsligt stod hon bara framför oss med ett leende som berättade allt om vad den här medaljen betyder.

En förlorad guldkamp?

Nej, ett vunnet brons.

Efter flera kriser där känslor och tålamod ställts på yttersta prov inför VM-säsongen vann Charlotte Kalla en av sitt livs största segrar.

Foto: LASSE ALLARD

Det har gått en bra stund efter målgång. Charlotte Kalla kommer till oss. Hon mår riktigt bra. Känslorna är ärliga, innerliga och sammanfattas med ”jag är lycklig”.

Lite hungrig visar det sig också.

Jag hoppas och tror att Charlotte Kalla inte nöjer sig med kolhydrater och protein. Hon vill säkert ha mer medaljsmak.

Redan på tisdag blir det medalj igen. Med den klassiska åkningen som Charlotte Kalla visade upp den här lördagen finns det inga tvivel om att 10 km klassisk stil blir en succédistans, formen finns där och den gör det trots att hjärtat klappat för fort och laktathalterna i kroppen legat både för högt och stannat för länge i perioder de senaste tre månaderna.

Svår försäsong

När Charlotte Kalla svarade att hon var lycklig så ligger det mycket i den beskrivningen.

För det har varit en svår försäsong med en tålamodsprövande skada och en separation och tuff ingång på tävlingsperioden med förmaksflimmer och efterföljande komplikationer.

Det har funnits så många tvivel på vägen. Charlotte Kalla har i hemlighet gråtit och undrat om hon har gjort rätt. Rätt som kört i egen regi, rätt som körde på så hårt kring jul.

I dag när hon korsade mållinjen och landade i super-Marits famn var det efter ett bevis på att jo, hon har gjort allt rätt.

Gjorde hon allt under loppet?

Det var inte perfekt.

Charlotte Kalla föll i den klassiska delen och kanske kunde hon tagit ut svängen bättre för att slippa köra in i markörerna, som låg aningen långt ut.

Hon var snabbt uppe och jagade ikapp och hon gjorde det i ett parti där det inte kostade brutalt mycket. Hon hann upp till tättrion, men när Krista Pärmäkovski och Marit Björgen ryckte efter skidbytet hade Charlotte Kalla inte tillräcklig power att svara med.

Jag tror inte det hade varit en större skillnad om hon hade jagat ikapp lite senare för att slippa den första stressen efter fallet.

Det var snarare en gammal trend som följdes.

Andra muskelgrupper

Vi vet att Charlotte Kalla sedan tidigare har haft problem med övergången från klassisk till fri stil. Det är andra muskelgrupper som ska i gång och jobba och trycket fanns inte.

Den här dagen var helt enkelt norskan och finskan för vassa.

Men Charlotte Kalla hängde av Heidi Weng och körde hem Sveriges första VM-medalj.

Med minnena av hur hon hasade sig upp i backen i Ruka med 240 slag i minuten så var det en smått osannolik comeback.

Charlotte Kalla är en grundpelare i det här landslag som byggs sedan 2010 och som fått nya talanger att blomma, framgångar att flöda och skidintresset att växa.

Det är imponerande att hon ännu en gång levererade.

En fantastisk insats

Det var även för övrigt en omtumlande dag för svenskorna.

Unga Ebba Andersson gick omkull redan inne på stadion och fick en mardrömsstart. Men denna starka tonåring visade att hon både har skalle och kropp. Hon klev upp och gjorde sitt lopp trots den stress som fallet skapat. En fantastisk insats.

Anna Haag gick ut hårt och sprängde bokstavligen sin gräns. Det smakade syra och gjorde ont. Hon spände bågen för högt, men ärligt – hellre det än att inte försöka alls.

Stina Nilsson däremot känner jag en viss oro för. Kroppen gav inga svar och frågorna är många. Frågan är om Stina Nilsson kan kicka igång sin kropp? Annars blir det ingen VM-succé alls för 23-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM