Blev målskytt – och sänkte domaren

SPORTBLADET

NEW YORK. Patric Hörnqvist gjorde sitt första mål sedan början av februari – och råkade också sänka en linjeman.

Ändå var han han långtifrån  huvudpersonen i Pittsburghs söndagsmatiné mot Florida, för samtidigt passade kompisen Sidney Crosby på att göra NHL-karriärens tionde hattrick.

– Jag tror aldrig jag sett honom bättre än just nu och det vill verkligen inte säga lite, utbrister ”Bengan” när Sportbladet talar med honom efter 4–0-segern.

Det var i slutet av första perioden Patric Hörnqvist gjorde sina avtryck i det tidiga mötet mellan regerande mästarna och Florida Panthers i PPG Paints Arena.

Först dök han upp framför James Reimer i Panthers-kassen och vevade in sitt första mål sedan första februari – på volley.

– Otroligt skönt. Det var alldeles för länge sedan, säger den 30-årige stockholmaren när vi talar med honom efteråt. 

– Visserligen har jag varit skadad ett tag och kom just tillbaka, men även innan dess gick det tio matcher utan att jag gjorde mål. Det är för mycket. Förhoppningsvis kommer det fler nu.

”Såg inte domaren”

Bara någon minut senare råkade ”Bengan” köra på en linjedomare också – så den stackaren for i isen och fick ledas ut i omklädningsrummet för omplåstring.

– Det var direkt efter tekning, jag och en Florida-back försökte bara följa pucken och såg inte domaren, berättar han.

– Väldigt olyckligt, sådant vill man aldrig se. Men domarna är lite sårbara, särskilt efter tekningar. Dessbättre fick det bättre än det först såg ut att ha gjort, han kom ju tillbaka i andra perioden. Det var jag väldigt glad för.

Ändå:

Matchens verklige förgrundsgestalt var en annan.

Tre mål av Crosby

Sidney Crosby gjorde tre mål, fullbordade karriärens tionde hattrick och rykte åter åt sig ledning i både mål- och poängliga – som den förste i år att nå 40 mål.

– Jag blir inte det minsta förvånad om han vinner båda de kategorierna, säger Hörnqvist.

– Jag tror aldrig jag sett honom bättre än nu, i synnerhet inte offensivt, och det vill verkligen inte säga lite.

Frågan är om Penguins vinner östra konferensen – och därmed hela grundserien? De är efter söndagens nollning en poäng bakom toppduon Washington och Columbus.

– Det är vad vi spelar för. Vi vill absolut vinna. Att ta hem hela grundserien är ändå rätt stort, och dessutom vill vi ju ha hemmaplansfördel genom hela slutspelet, klargör ”Bengan”.

ARTIKELN HANDLAR OM