Expert: U21-matcher utsatta för matchfixning

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT
En granskning som organisationen Federbet gjort av svenska U21-matcher på Dagens Nyheters uppdrag tyder på oförklarliga avvikelser. Lagen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
SPORTBLADET

Organisationen Federbet har undersökt matcher i de svenska U21-serierna i fotboll och anser att de manipuleras kontinuerligt.

– Enligt vår uppfattning finns det inga tvivel och det har pågått under flera år, säger Francesco Baranca, chef för Federbet, till Dagens Nyheter.

Organisationen har analyserat hur oddsen förändras före och under matcher hos omkring 50 spelbolag som erbjuder spel på svenska U21-matcher, och upptäckt avvikelser som tyder på matchfusk.

Ett exempel handlar om en match där det i halvtidsvilan satsats stora summor på att bortalaget skulle göra minst tre mål i andra halvlek, då ställningen var 0–0.

– För oss är det helt tydligt att många visste att den här matchen skulle sluta med bortaseger, säger Baranca till tidningen.

”Hotar förtroendet”

Tränaren för hemmalaget, som släppte in tre mål på kort tid i andra halvlek, säger till DN att förlusten berodde på "många unga och slitna spelare".

Regeringen gick tidigare i sommar ut med att matchfixning blivit en prioriterad fråga för den spelutredning som ser över spelmarknaden.

– Den här typen av brottslighet hotar förtroendet i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicenssystemet för att även bekämpa matchfixning, sade civilminister Ardalan Shekarabi i juni.

ARTIKELN HANDLAR OM