Talangen efter mardrömsdygnen: ”Nu vill jag bara sova”

avHenrik Lundgren

Foto: Henrik Brunnsgård

BORÅS. Han lämnade USA i tisdags.
Tre dagar och två tävlingar senare är Armand Duplantis, 17, helt slut.
– Nu vill jag bara sova. Men om jag får chansen att göra det här igen så gör jag det direkt, säger han.

Sveriges senaste världsstjärna i friidrott haltade långsamt fram till gruppen av journalister efter att ha rivit ut sig på 5,56, men ändå vunnit Lag-SM.
– Smärta? Nej nej, jag är bara så trött att jag inte ens orkar gå, säger han och skrattar.

Tävlade i flera grenar

De senaste dagarna har gått i ett för jättelöftet. Han flög från USA tävla i Diamond League i Lausanne i torsdags kväll. Ett dygn senare var han i Borås för att tävla för sin svenska klubb Upsala IF i Lag-SM. Och han hade inte tänkt ligga på latsidan. Förutom stavtävlingen erbjöd han sig att hoppa längdhopp, och springa i den korta stafetten.
– Jag hade tänkt göra det, men jag vet inte om min mamma tillåter mig att göra det nu eftersom jag var i så dålig form i stavhoppet. Men jag ville gärna komma hit och vinna för Upsala. Och det var det jag gjorde i dag.

Det har gått i ett de senaste dagarna, hur mår du?
– Jag är väldigt trött… Men om jag får chansen att göra det igen skulle jag göra det. Fast jag skulle kanske flyga över till Europa lite tidigare.

Halvtimmes sömn

Att han var trött var ingen skräll, utöver en halvtimmes tupplur på flyget till Sverige fick 17-åringen ingen sömn alls under natten.
– Nej, jag gick aldrig och la mig. Efter Diamond League-tävlingen var jag tillbaka på hotellet vid halv ett. Då var jag tvungen att få i mig lite mat, så jag och Sam Kendricks satt och åt och snackade till halv tre. En timme senare var jag tvungen att lämna hotellet för att ta bussen till flygplatsen.
Det tajta schemat gjorde att Duplantis stavar aldrig kom med till Borås utan han fick tävla med inlånad utrustning. Ingen större skräll då kanske att han rev en gång på ingångshöjden 4,46, och sen igen på på 5,26.
– Ingen sömn, inga stavar, men de jag lånade var okej. Fast jag sprang inte för fullt, bara till hälften. Jag försökte bara få det att se lite coolt ut och fixa lite show för publiken.

Daniel Ståhl, nybliven världsetta i diskus, vädjade till media att inte sätta någon press på 17-årige Duplantis.
17-åringens svar?

– Inga problem. Jag har inget emot det, press får mig att prestera bättre. Självklart känner jag av det nu, men jag är bara 17 år gammal. Jag tänker att om jag inte lyckas fullt ut i London så är det inte världens undergång. Jag kommer definitivt att vara den yngste tävlande där, så jag tror att den största pressen kommer vara på mina motståndare. Jag tror inte att någon av dem vill förlora mot en 17-åring…

ARTIKELN HANDLAR OM