Sim-VM 2017

Sarahs glädjebesked: Kan fortsätta till 40

Av: 

Kristoffer Bergström

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

BUDAPEST. Var ska det sluta för en 23-åring som tagit 50 mästerskapsmedaljer?

Efter det senaste VM-guldet ger Sarah Sjöström svindlande besked: hon kan fortsätta i tio-femton år till.

– Kanske kan jag vara med på OS när jag är nästan 40.

År 2020 går OS i Tokyo. Då är Sarah Sjöström 27 år gammal.

Hon fyller 31 år under OS 2024, 35 lagom till OS 2028 och 39 till OS 2032.

Ser vi onödigt långt in i framtiden?

Det beror i så fall på Sjöströms besked efter VM-guldet på 50 fjäril i Budapest. Hon har redan flaggat för att någon gång i framtiden lägga ner paraddistansen 100 meter fjäril och bli en renodlad fristilssprinter, men riktigt hur långt planerna sträcker sig får vi höra under lördagskvällen.

Slår inte undan tanken

– Jag kommer fortfarande att satsa på 50 och 100 fjäril, 50 och 100 frisim. De kommer att vara mina huvudsakliga distanser ett par år till. Sedan får vi se. När jag blir lite äldre, jag är inte ens 24 än, kanske jag bara satsar på 50 meter fritt om några år så att jag kan vara med på OS när jag är nästan 40, säger hon till den samlade pressen.

När den värsta uppståndelsen lagt sig runt henne, när guldbilder är tagna på en terass där förbipasserande ungrare applåderar, ber vi om ett förtydligande: menar hon allvar? Är det möjligt att hon som redan gjort tre OS ställer upp i fyra till?

Sarah Sjöström ler. Spekulationen är förstås omöjlig, en skada kan uppkomma när som helst, motivation kan komma och gå, 15 år är en evighet, men hon slår åtminstone inte undan tanken.

– Det beror på. Man vet aldrig, idrott är oförutsägbart.

Alshammar inspirerar

Som 23-åring har Sarah Sjöström tagit 50 mästerskapsmedaljer och är innehavare av sex världsrekord i lång och kort bana. Det är mer än någon svensk klarat av i så unga år under drygt hundra års simhistoria.

Men trots alla historiska noteringar är hon inte otvetydigt bäst än. Skulle hon avsluta karriären efter söndagens final på 50 meter frisim hade hennes prisskåp inte varit mest välfyllt: Therese Alshammar har tagit fler mästerskapsmedaljer, Gunnar Larsson, Håkan Malmrot och Arne Borg har bättre OS-facit.

Den först nämnda har visat att det finns en väg framåt när du blir äldre. Therese Alshammar fyllde 38 samma månad som hon bar fanan i Rio förra sommaren.

– Det har alltid varit bra konkurrens på tävlingar i Sverige. Jag har alltid mött Therese. Hon är en sann inspiration för mig och nu tränar jag med samma tränare (Johan Wallberg) som hon hade, säger Sarah Sjöström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Världsrekordet tar Sjöström förbi Phelps

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-VM 2017

Sarah Sjöström

Therese Alshammar