Carlqvist hedrades med tyst minut under SM

1 av 5 | Foto: ANDERS DEROS

Håkan ”Carla” Carlqvists död skakade svensk idrott.

I dag hedrades den folkkäre profilen under SM-tävlingarna i Varberg.

– Han har betytt otroligt mycket för sporten, säger Håkan Leeman, ordförande i Svemo.

I början av månaden kom beskedet att Håkan ”Carla” Carlqvist, en av svensk motorsports mest folkkära profiler någonsin, drabbats av en hjärnblödning och dött.

– Han var min bäste kompis. Vi föddes på motorcykeln både Håkan och jag och har hållit ihop sedan vi var små, i ur och skur. Det är mycket som snurrar i huvudet nu, många som ringer, sa bland andra ”Carlas” storebror, Bertil Carlqvist.

Hölls en tyst minut

Hyllningarna till profilen har strömmat in från hela idrott-Sverige och i dag hedrades Carlqvist under SM-tävlingarna i Varberg.

Tävlingarna på förmiddagen inleddes med en tyst minut.

Och fler inslag för att hedra minnet av den dubble världsmästaren kan vara att vänta.

– Generellt i svensk idrott är vi jättedåliga på att ta hand om legendarer som gått bort, personer som gjort historiska prestationer och satt sporten på kartan. Vi måste diskutera, tror jag, hur vi kan ta göra för att de inte ska glömmas bort. Ta ett större grepp, säger Håkan Leeman, ordförande i Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet,

”Det får hans fru bestämma”

Hur kan ni göra det mer konkret?

– Det var jättebra att Håkan fick en tyst minut, han har betytt otroligt mycket för sporten, men vi måste generellt bli bättre på sånt här. Jag vet inte riktigt hur, men vi har det som en punkt hos styrelsen och ska börja prata med legendarer som fortfarande är kvar i livet om hur de vill bli ihågkomna.

Var Carlqvist kommer att begravas är fortfarande inte officiellt.

– Det får hans fru bestämma. Det är inget som är planerat än. Det får framtiden utvisa, sa brodern till Sportbladet förra helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Motorsport