OS i Sydkorea 2018

”Kan ägna resten av mitt liv åt det”

Ryske stjärnan uttalar sig efter mötet

avAndreas Käck

Alexander Legkov vägrade uttala sig för Sportbladet.

Men efter mötet med IOK (Internationella olympiska kommittén) bryter den ryske stjärnan tystnaden om dopningsanklagelserna.

– Om det krävs tänker jag ägna resten av mitt liv åt att bevisa att jag är oskyldig, säger han.

Alexander Legkov har aldrig testat positivt för dopning, men hans namn förekommer i den så kallade McLaren-rapporten och i december 2016 stängdes han – och fem andra ryska åkare – av och portades från VM.

De har överklagat domen och blivit friade i Cas (idrottens skiljedomstol) och är från och med nu tillåtna att tävla igen.

Men det är inte säkert att de får tävla i OS.

IOK (Internationella olympiska kommittén) ska själva fatta beslut i frågan och på måndagen var Legkov och hans ryska kollegor kallade till ett förhör i Lausanne, Schweiz, inför IOK-medlemmen Denis Oswald.

”Kvar sist av alla”

Uppgifter gjorde gällande att Legkov ska ha stormat ut från mötet i vrede, men detta förnekar ryssen bestämt.

– Vissa skriver att jag lämnade mötet i förtid, men det stämmer inte. Jag gick när mötet var slut. Jag var kvar sist av alla och höll ett sista tal. Jag sa allt jag kunde säga. Jag har gjort allt jag kan göra och nu är det inte längre upp till mig. Om det krävs att jag ska ägna resten av mitt liv åt att bevisa att jag är oskyldig så kommer jag göra det, säger Legkov enligt R-Sport.

Besked dröjer

IOK:s utredning mot de ryska åkarna beräknas vara klar i slutet av november. Enligt Dagens Nyheter kommer ett besked om deras OS-deltagande att komma först efter IOK:s exekutivkommittés möte den 5-7 december.

Foto: PONTUS ORRE