Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan tillbaka som folkets favoritidrottare

Ibrahimovic är Sveriges mest populäre idrottare igen: ”Han är helt unik”

Av: Jennifer Wegerup, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Tillbaka på tronen.

Sveriges mest populäre idrottare heter åter Zlatan Ibrahimovic.

Han vinner svenska folkets röster i Sportbladets stora, årliga undersökning.

En sista triumf innan ett sanslöst år är över. Zlatan Ibrahimovic har vunnit flest svenska hjärtan, på nytt. Det visar Aftonbladet Inizios stora undersökning som görs varje år, före jul. 1 178 personer har svarat på frågan:

”Vilka nu aktiva svenska idrottare gillar du mest?”.

Alla har kunnat välja tre personer. Zlatan Ibrahimovic är mest populär med 29 procent av rösterna. På delad ­andraplats kommer Charlotte Kalla och Sarah Sjöström med
27 procent vardera.

– Zlatans storhet och popularitet bygger på att han är helt unik som fotbolls­spelare och personlighet. Han berör på ett sätt som saknar motstycke, både på och utanför planen, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.

Hade det tungt

Zlatan har återerövrat tronen efter att Char­lotte Kalla vunnit de två ­senaste åren, 2015 och 2014.

Hans 2016 har inneburit besvikelser, inte minst i EM med Sveriges tidiga uttåg. Under hösten h­ade han också en tyngre period i Manchester United.

Men i övrigt har det varit triumfer för Zlatan Ibrahimovic. Vårens ligaseger med PSG där han hade en huvudroll. Flytten till Manchester och Premier League. Hans allt starkare spel där och en form som får honom att säga ”jag kan spela tills jag är 50 år”.

”Inget åt slumpen”

Även Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, slås av hur Zlatan fortsätter att prestera på högsta nivå och förstår att det går hem i folks hjärtan.

– Det är imponerande att återta tronen som 35-åring när han gått till världens prestigemässigt största liga. Han fortsätter att leverera
i världsklass och han är en enorm förebild för andra spelare. Han är så oerhört professionell och lämnar inget åt slumpen kring t­räning och förberedelser, säger Karl-Erik Nilsson och tillägger.

– Svensk fotboll lyfter på hatten och gratulerar vår störste genom tiderna!


HÄR ÄR SVENSKA FOLKETS DOM

1) Zlatan Ibrahimovic, 35 år, fotboll, 29 procent:

EM blev ingen succé för stjärnanfallaren eller hans landslag. Men klubbmässigt har Zlatan Ibrahimovic presterat på högsta nivå. Han kom som en kung till Paris Saint-Germain och lämnade, för att citera honom själv, som en legend våren 2016. Rekorden har haglat under tiden i PSG. Förra säsongen gjorde han totalt 38 ligamål och han hade sedan tidigare rekordet: flest mål totalt sett i klubbens historia. Han gjorde franska ligans snabbaste hattrick i mars 2016, vann skytteligan ännu en gång samma vår och blev på nytt utsedd till bästa spelaren i Ligue 1. I somras flyttade Zlatan Ibrahimovic till Manchester United. Han spelar vecka ut och vecka in, han får som alltid ros och ris. Den svenske stjärnan har inför julen gjort elva mål och ligger trea i skytteligan.

2) Charlotte Kalla, 29 år, skidor, 27 procent

Vann omröstningen i fjol och skidstjärnan är fortsatt en favorit hos svenska folkets. Men det bygger i år inte på några rena sportsliga framgångar. Charlotte Kalla var inte på pallen i världscupen efter jul och blev femma i den totala världscupen. Efter säsongen bröt hon sig ur landslaget för att satsa i eget team. Tillbaka i världscupen i november drabbades hon av förmaksflimmer. Hjärtat klappade för snabbt. Men folkets hjärtan slår stabilt för Charlotte Kalla, som efter genomklappningen förklarats frisk och laddar för comeback i Tour de Ski.

Sarah Sjöström, 23 år, simning, 27 procent

Åkte till OS i Rio med enorma förväntningar. Hon infriade dem alla. Sarah Sjöström höll trötta svenskar vakna om nätterna. Och det var det värt. Tre medaljer, guld på 100 meter fjäril, silver på 200 meter frisim och brons på 100 meter frisim. Att det blev världsrekord på 100 meter fjäril behövde Sarah Sjöström flera minuter på sig för att förstå. Det blev ett makalöst mästerskap för en helt fantastiskt simmare.

4) Henrik Lundqvist, 34, hockey, 14 procent.

I december på väg att bli, en seger återstår (* skrivet den 22 dec) den mest vinstrika Europafödda NHL-målvakten genom tiderna. Har tangerat stormålvakten Dominik Haseks rekord. New York Rangers svenske målvakt var också Tre Kronors keeper i World Cup i höstas. Han inledde med sjukdom, men rundade av som lagets bästa spelare. 

5) Henrik Stenson, 40 år, golf, 12 procent

Skapade golfyra under OS när han spelade för guld. Det blev ett silver till slut. Henrik Stenson, som kanske gjorde sitt livs bästa säsong, stod som totalsegrare I Europatouren. I juli blev han historisk då han som första manliga golfare från Sverige vann en major, hans seger i British Open fick nog tårarna att rinna på fler än Göran Zachrisson. I december vann han Bragdguldet.

Johan Olsson, 36 år, skidor, 12 procent.
Den uppskattade skidåkaren har återvänt till landslaget efter en säsong utanför detsamma. Satsningen på långlopp och Vasaloppet i fjol föll inte väl ut. Sjukdomar förstörde säsongen. Nu tränar Johan Olsson mer eftertänksamt och är ett stort medaljhopp inför vinterns VM.

7) Stina Nilsson, 23 år, skidor, 10 procent.

Silver-Stina på mästerskapen gjorde ett starkt avtryck i världscupen i fjol. Hon tog kliv i de längre distansloppen och stod på pallen fem gånger efter jul. Stina Nilsson rivstartade säsongen genom att vinna första loppet i finska Ruka.

8) Therese Alshammar, 39 år, simning, 8 procent

I höst klev Therese Alshammar upp ur tävlingsbassängen för gott. Det blev en känslomässigt farväl av simmerskan som deltagit i sex raka OS och kan bada i medaljer. Hon bar svenska fanan under OS, simmade en semifinal i 50 m frisim vilket blev hennes sista stora framträdande som aktiv.

Marcus Hellner, 31 år, skidor, 8 procent
Hade en strulig säsong 2015–2016, men kom tillbaka i våras efter sjukdomar och klev upp på pallen som trea i 15 km fri stil under Kanada-touren i mars. Har inlett höstens världscup övertygande.

10) John Guidetti, 24 år, fotboll, 6 procent

Etablerat sig i spanska Celta Vigo och tog en plats i sommarens EM-lag. Given i Janne Anderssons nya landslag, konkurrerar med främst Ola Toivonen om en startplats i anfallet.

Lotta  Schelin, 32 år, fotboll, 6 procent

Veteran i det landslag som vann OS-silver. Flyttade under året hem till från proffslivet i Lyon till svenska Rosengård.

Henrik Zetterberg, 36 år, hockey, 6 procent

Missade tyvärr World Cup på grund av skada, där hade ”Zäta” varit en tillgång. Nyckelspelare för sitt Detroit Red Wings.

13) Malin Baryard, 41 år, ridsport, 5 procent

Fixade en OS-plats på kort tid tillsammans med Cue Channa, men succén uteblev. Men är den ryttare som hamnar högst på listan, trots att Peder Fredricson vann OS-silver.

Alexander Gustafsson, 29 år, MMA, 5 procent

MMA-stjärnan är en tungviktare inom sin sport. ”The Mauler” gjorde comeback i september efter längre period utan match och vann övertygande mot polacken Jan Blachowicz.

Erik Karlsson, 26 år, hockey, 5 procent

En av världens absolut bästa backar. Ottawa-spelaren är offensiv på isen och i sociala medier.

16) Rolf-Göran Bengtsson, 54 år, ridsport, 4 procent

Ryttarveteranen vann i november den prestigefyllda Global Champions Tour för första gången.

Emil Forsberg, 25 år, fotboll, 4 procent

Succéspelare i svenska fotbollslandslaget och tyska Leipzig. Lyfte dock aldrig under EM i somras som många hoppats på.

Isabella Gulldén, 27 år, handboll, 4 procent.

Kugge i handbollslandslaget. Var med i OS (laget sjua. Blev dock ingen succé i EM på hemmaplan i december.

Anna Haag, 30 år, skidor, 4 procent

Populär skidåkare som dock har en lång bit kvar till pallformen som fanns för några år sedan.

Frida Hansdotter, 31 år, alpint, 4 procent

Framgångsrik utförsåkare som vann slalomcupen i våras.

Emil Jönsson, 31 år, skidor, 4 procent

Sprintåkare som hade en tung säsong förra året och har fått starta om.

Jenny Rissveds, 22 år, moutainbike, 4 procent

Skrällvann ett sensationellt OS-guld. Ändå var hon yngst och med för att se och lära. Men det var Jenny som delade ut läxan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: