”Är oförlåtligt – ska aldrig få ske igen”

Agerar efter bilderna på ’dopningsmissen’

Foto: tv2.no och Bildbyrån

avMartin Tolén

SPORTBLADET

En norsk läkare passerade, helt obrydd, med Stine Bredal Oftedals urinprov – vilket fick dopningsexperter att rasa.

Nu agerar europeiska handbollsförbundet och Sverige får en del av skulden.

– Det är ett totalt misslyckande, säger EHF:s Ole Jørstad.

Norsk idrott har det senaste året fått världens ögon på sig misstänkta för dopning.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för en tillåten astmamedicin och Therese Johaug är just nu tillfälligt avstängd för att ha använt en läppsalva som innehöll det förbjudna ämnet clostebol.

Till det hör att den norska skidsporten varit kraftigt ifrågasatta efter användandet av astmamedicin.

Bar på lagkaptenens urinprov

Därför väckte bilderna på handbollslandslagets läkare, Nils Ivar Leraand, reaktioner sedan han gått runt och burit på lagkaptenen Stine Bredal Oftedals urinprov medan hon gjorde intervjuer efter EM-semifinalsegern mot Frankrike.

– Stine fick lämna burken till mig i förtroende så att jag kunde vakta den medan hon gick igenom den mixade zonen. Det var okej för dopningskontrollanten, sa läkaren till norska TV2.

Det fick förre elitcyklisten och experten inom dopningsfrågor Mads Kaggestad att rasa.

– Jag har aldrig sett något liknande. Hade det där hänt inom cykelsporten eller andra sporter, så hade det blivit stora skandalrubriker. Det visar ju på bristfälliga rutiner. En läkare eller ledare ska inte kunna gå runt med prover utom synhåll för idrottaren. Proverna kan i värsta fall manipuleras, sa han.

EHF: Är oförlåtligt

Och nu väljer europeiska handbollsförbundet (EHF) att agera.

I en intervju med TV2 uppger de att man tänker se över sina rutiner för dopningskontroller under mästerskap.

– Den missen som gjordes nu är oförlåtlig. Sådana här missar får inte förekomma, det är uppenbarligen ett misslyckande vad gäller rutinerna och något vi tar på störst allvar. Det här ska aldrig få ske igen, säger styrelsemedlemmen Ole Jørstad.

Eftersom kontrollen genomfördes under EM i Sverige får den svenska anti-dopningorganisationen skulden tillsammans med EHF:s egen anti-dopningenhet.

– Vi måste gå igenom, sekund för sekund, vad som hände. Det är ett totalt misslyckande när en norsk läkare kan lämna provrummet med en låda urin i sina händer. EHF, tillsammans med den svenska anti-dopningsorganisationen, måste se vad de kunde ha gjort för att undvika detta misslyckande – för det får inte inträffa igen, säger Jørstad.