SvFF vädjar: Ta bort vintertiden

Tar oväntat (?) strid i klockdebatten

avAndreas Käck

EU-parlamentet i Strasbourg har röstat för förslaget att sluta ställa om tiden två gånger per år.

Nu ger sig Svenska Fotbollförbundet in i debatten.

– Vi har framfört våra åsikter, säger SvFF:s Caroline Waldheim till Sveriges Radio.

Sommartid och vintertid kan snart vara ett minne blott.

I tisdags röstade EU-parlamentet för förslaget att sluta tvinga sina medlemsländer ställa fram och tillbaka klockan. Framöver ska varje enskilt land själva få bestämma.

– Det är väldigt många som hört av sig om tidsomställningen, att det är besvärligt med den. Och till sist har EU-systemet lyssnat, sa Marita Ulvskog (S), till Aftonbladet då.

Och ämnet berör. Även inom idrotten.

Så pass mycket att Svenska Fotbollförbundet nu valt att ge sig in i debatten.

”Bra förutsättning”

SvFF vill ha sommartid året runt och har nu framfört sin inställning till Riksidrottsförbundet, som är remissinstans till regeringen.

– Sommartid är en väldigt bra förutsättning för fotboll. Det ger oss mer ljus och det ger oss fler timmar att spela fotboll. Både för barn och unga, men också för alla andra som vill spela fotboll och utöva andra idrotter, säger SvFF:s Caroline Waldheim till Sveriges Radio.

”Hoppas och tror”

Hittills har SvFF inte fått någon återkoppling i frågan.

– Vi har inte hört något än, men såvitt jag vet är idrotten ganska samlad i den här frågan så jag både tror och hoppas att den svenska regeringen kommer besluta om sommartid året runt, säger Caroline Waldheim.

Ett eventuellt slopande av tidsomställning blir aktuellt först till hösten 2021.

Nästan gång det är dags för svenska folket att ställa om klockan är nu till helgen. Klockan 02.00 natten mellan lördag och söndag går vi över till sommartid och vrider fram klockan en timme.

Foto: TT
SvFF vill ha sommartid året runt.