Aksel Lund Svindal fruktar filmen

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Aksel Lund Svindal.
Foto: Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Aksel Lund Svindal.

SPORTBLADET

I höst har en film om honom premiär.

En film som tidigare alpinstjärnan Aksel Lund Svindal fruktar.

– Du känner inte igen dig själv, säger norrmannen.

Förra året avslutade Aksel Lund Svindal – två OS-guld och fem VM-guld – karriären. Nu ska slutet av den visas på bio, för kameror har följt norrmannens vardag – och det har gett dokumentärfilmen ”Aksel”.

Trots att han är den givne huvudrollsinnehavaren har Lund Svindal inte sett hela filmen, delvis för att han inte uppskattade upplevelsen.

– För egen del skulle jag ha föredragit att det hade filmats lite mindre de senaste åren. Det har varit många med- och motgångar, men det är väl bra sett till filmprojektet. Så filmen blir lite mer innehållsrik än vi hade trott, säger Aksel Lund Svindal.

”Konstigt se sig själv”

Dokumentärfilmen illustrerar mer än bara Svindals framgångar i backen. Tittarna kommer även nära en sårbar alpinstjärna.

– Det finns många inspelningar från när jag har varit i narkos under operationer. Och när du vaknar ur det, kommer du inte ihåg någonting. Du säger massa märkliga saker, och det är konstigt att se sig själv göra det i efterhand. Något du inte ens minns. Och att sedan se det på en bioduk, det kommer jag nog att rodna över.

Förutom dokumentärfilmen, som har premiär i november i Norge, släppte Lund Svindal i fjol en självbiografi som han skrev tillsammans med Torbjörn Ekelund.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN