Zahui väljer bort proffsspel i Europa – för Kina

Publicerad 2019-09-18

Amanda Zahui har spelat basket året om de senaste säsongerna.

Men nu väljer stjärnan bort proffsspel i Europa för den kinesiska ligan. 

– Jag ville testa på något nytt som inte är lika slitsamt för kroppen, säger 26-åringen till Sportbladet.

För första gången sedan hon började spela basket som 12-åring har Amanda Zahui fått två månader ledigt. De senaste säsongerna har 26-åringen varvat proffsspel i Europa med WNBA och landslaget, vilket gjorde att hon spelat basket året runt. 

För att få ett avbrott har Zahui nu valt att spela i Kina nästa säsong. 

– Det kändes som att det var det som passade bäst den här säsongen. Marknaden är inte så jättehajp just nu, men jag vill också att testa på något nytt som inte är lika slitsamt för kroppen. Jag har hört att de tränar sjukt hårt där borta, men nu blir det inte tre matcher per vecka. Och så får jag chansen att verkligen träna på mitt egna spel och får ett helt nytt ansvar, säger hon. 

Det är bra pengar också antar jag?

– Ja, Kina är ju känt för att ha pengar, så...

”Det var tufft”

Efter sommarens EM åkte Zahui tillbaka till USA för att avsluta säsongen med New York Liberty. Det blev dock inget slutspel för klubben och Zahui har känt av det hårda schemat. 

– Det var tufft, speciellt när säsongen i USA inte gick så himla bra. Men fysiskt var det tuffast. Jag kände av kroppen redan under EM, speciellt i slutet. Och mentalt var jag bara helt... man får ju inga brejks. Så det är väl basketgudarna som ger mig två månader nu. Det är skönt att få slappna av lite nu för det är tufft. 

Efter EM-kvalet i november går flyttlasset till kinesiska Shandong. Säsongen börjar i december och pågår sedan i maj. Däremellan ska Zahui spela OS-kval med Sverige i februari,  sedan är det dags för WNBA igen och förhoppningsvis ett olympiskt spel i sommar.

– Det skulle betyda allt. Det är ett klyschigt svar, men OS är OS. Det är fortfarande overkligt att vi ska kvala till OS, att vi kan nå det. Men alla är jättetaggade, speciellt nu med ny coach. Det är fortfarande surt att vi inte tog medalj i EM så vi vill göra det bättre.

”Har väldigt stora personligheter”

Det blir italienare Marco Crespi, som närmast kommer från Italiens damlandslag, som tar över Sverige. 

– Vi fick ett mail i morse och jag visste inte vem det var. Men när jag fick se bilden kände jag "shit, det här är bra". Jag har sett honom på sidlinjen när vi spelat mot Italien och jag har märkt av hans energi. Han är "hyper" som jag, säger Zahui.

Landslagets sjätteplats i EM var den bästa någonsin för ett svenskt landslag och gjorde att Sverige kvalificerade sig för OS-kvalet. Trots det fick förbundskaptenen Francois Gomez lämna och det har pratats om grupperingar och slitningar i gruppen.

– Vi har definitivt väldigt stora personligheter och vi tycker inte samma hela tiden. Det är en del av det, jag har aldrig spelat i ett lag där alla är bästa vänner. Men jag skulle inte säga att vi bråkar, säger Zahui och fortsätter: 

– Jag är den personen som kommer att kalla ut dig om du inte gör ditt bästa, för jag försöker göra mitt bästa hela tiden. Det ser jag inte som ett problem, det är bara att vi försöker ta fram det bästa av alla. 

Blev du förvånad att Gomez fick lämna? 

– Jag vet inte inte. Det var väl såhär "okej, cool". Det är det som är ganska hemskt med den här businessen, att det verkligen är en business. Jag känner till det efter att jag blev trejdad från Dallas, två dagar efter det spelade jag match med New York. Så det är så här "lycka till i framtiden, hoppas att vi ses".

Sverige inleder EM-kvalet borta mot Israel den 14 november, sedan väntar Montenegro hemma den 17:e. OS-kvalet lottas i december och avgörs sedan 6–9 februari.

Målet är för vintern är givet.

– Det känns som att det här är början på något stort. Vi har mer erfarenhet och ny energi och ska göra vårt absolut bästa för att ta oss till både EM och OS, säger Zahui.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.