Charles Leclerc vann Italiens GP

Tog Ferraris första seger sedan 2010

Publicerad 2019-09-08

Charles Leclerc tog sin första VM-seger på Spa.

Sin andra tog han en vecka senare på Monza.

– Är det en tävling du ska vinna för Ferrari är det Italiens Gp, säger han.

– Jag har inte ens kunnat drömma om ett sådant mottagande. Det är mycket mer än vad jag har kunnat föreställa mig när jag har drömt om en framtida karriär.

Charles Leclerc tog starten av Italiens GP från pole position, men Mercedes Lewis Hamilton jagade Ferrariföraren och valde att gå i depå först. Han valde mediumdäcken medan Leclerc valde de hårdare däcken när han något senare gjorde sitt depåstopp. Monegasken var något före britten ut på banan och därefter följde en intensiv kamp på banan. Hamilton pressade Leclerc hårt, men Ferrariföraren höll undan.

– Vilket race. Jag har aldrig varit så trött, säger Charles Leclerc efter loppet.

– Det var otroligt tufft och jag gjorde ett par misstag under loppet, men jag lyckades ändå vinna. Jag är väldigt glad över detta, men jag måste vara ännu mer försiktig så att jag inte gör några misstag. I dag var det inget av dem som kostade mig segern.

”Höll emot allt press”

På det 36:e varvet gjorde Leclerc ett litet misstag, men trots att han tappade någon tiondel lyckades han ändå hålla undan för Hamilton. Och på det 42:a varvet gjorde den regerande mästaren en miss i den första chikanen vilket gjorde att Valtteri Bottas tog över andraplatsen och fick möjligheten att jaga ikapp Leclerc.

– Det var så fruktansvärt svårt, Mercedes var otroligt snabba, snabbare än vad vi var och de hade dessutom två bilar som kunde attackera mig, säger Charles Leclerc på presskonferensen efter loppet.

Men inte ens det kunde störa honom.

På den snabba banan i Italien var han jagad i 53 varv – utan att tappa fokus. Han vann före Mercedes Valtteri Bottas och Lewis Hamilton.

– Charles gjorde ett fantastiskt jobb. Han höll emot all press vi satte upp, både jag och Valtteri. Vi gjorde allt vi kunde, säger Lewis Hamilton när han intervjuas efter Italiens GP.

Behåller greppet

Segern var Leclercs andra i karriären, Ferraris andra för den här säsongen och det var första gången sedan 2010 som Ferrari vann Italiens GP i Formel 1. Vinsten gjorde också att Charles Leclerc gick om Sebastian Vettel i VM-sammandraget.

Lewis Hamilton har fortfarande greppet om mästerskapet, han leder före kollegan Valtteri Bottas och Red Bulls Max Verstappen. Därefter är Charles Leclerc bäste Ferrariförare på plats fyra, han är tre poäng efter Verstappen.

F1-bloggen: En makalös prestation av Charles Leclerc

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.