Eckermann och Mary Lou övervann vattenspöket

Publicerad 2019-08-25

De båda hade bronsvittring inför den sista finalhoppningen.

Men både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson fick lämna ryttar-EM utan individuella hoppmedaljer.

Båda de svenska finalekipagen rev varsitt hinder i finalen.

Både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson inledde söndagens finaler med felfria hoppningar.

Något som innebar att de båda, med en femte respektive sjätteplats, hade mindre än ett nedslags avstånd till en bronspeng inför den sista, avgörande hoppningen i Nederländerna.

Det blev dock oönskade nedslag för båda när det gällde som mest.

Först Fredricson, på All In, som med sitt fel i finalen slutade på totalt 12 fel i EM-tävlingen. Därefter var det von Eckermann och Mary Lou, som även de fick ett nedslag och därmed totalt 11,56 fel.

Dessförinnan, i den första rundan, hade Mary Lou och Von Eckermann klarat av ett hinder som de ofta har problem med.

Vattengraven.

”Hur ska hon kunna veta...”

Detta efter att ekipaget valt att gå på fem galoppsprång i stället för sex stycken som de flesta andra tog inför det blöta hindret. Något som visade sig vara framgångsrikt då Mary Lou galant flög över den breda vattengraven.

– Jag tänkte ”ursäkta mig” och hon undrade vad som hände där uppe. Men hon tog det bra och hoppade fortsättningen bra, säger Henrik von Eckermann till Tidningen ridsport.

Och just den taktiska manövern var enligt 38-åringen anledningen till rivningen på ett desto torrare hinder i avgörandet.

– I ena rundan jagar jag på henne mot vattnet och i nästa ska hon stå emot. Hur ska hon kunna veta, säger Eckermann.

Dramatisk upplösning

Då det inte blev några rejäla sammanbrott bland ekipagen de hade framför sig (dessutom utan några oönskade störningsmoment som för Marc Houtzager tidigare) så stod det klart att det inte blev några individuella svenska medaljer i hoppningen. I stället blev det en sjätte och en sjundeplats för von Eckermann och Fredricson.

Dock hade det, med facit i hand, inte räckt till medalj även om svenskekipagen hade varit felfria.

Guldmedaljen vann Martin Fuchs från Schweiz. Detta efter en oerhört dramatisk upplösning. Ben Maher från Storbritannien, ridandes Explosion W, hade guldet i sina egna händer efter att ha varit helt felfri och strålande hela vägen till avgörandet. Men på ett av de sista hindren kom en oväntad, och kostsam, rivning som i stället gav Fuchs guldet, med blott 0,16 fels marginal. Maher fick nöja sig med silvret, och belgaren Jos Verlooy tog hem bronset.