Coachens chans till revansch efter historiska nederlaget

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
49ers coach Kyle Shanahan.

28–3 blev 28–34, och Atlanta Falcons anfallscoach målades upp som en av de stora syndabockarna.

Tre år senare, nu som huvudcoach i San Francisco 49ers, får Kyle Shanahan chansen till Super Bowl-revansch.

Super Bowl i februari 2017 mellan Atlanta Falcons och New England Patriots är, och kommer sannolikt förbli, en historisk final.

Matchen blev en omedelbar klassiker. Inte bara för Patriots vändning, den största i Super Bowls historia – utan också för sättet Falcons kollapsade.

Då var Kyle Shanahan offensiv coach för Falcons. Efter Super Bowl-förlusten, bokstavligen talat dagen efter, gick han vidare till San Francisco 49ers. Fast då i en roll som huvudtränare.

Och nu, tre år senare, är 40-åringen tillbaka i Super Bowl.

Men få, inte heller Kyle Shanahan själv, har glömt det makabra som hände på NRG Stadium i Houston.

Han ser inte heller att det ska vara något värt att glömma bort.

”Skulle göra om allt igen”

– Det finns inget att springa i väg ifrån. Jag är väldigt stolt över det året. Jag är stolt över laget vi hade i Atlanta. Stolt över våra spelare. Och jag tyckte vi gjorde en riktigt bra match, säger Shanahan, när han får frågan om just 2017, enligt NBC.

– Vi ledde med 28–3 i den tredje quartern och vi alla vet att vi inte spelade bra i den fjärde, coachade inte heller bra. Men att försöka springa från något... Det tänker jag inte göra.

Han beskriver den där förlusten som en värdefull erfarenhet snarare än ett totalt misslyckande. Och även om han medger att det finns vissa beslut han kanske hade gjort annorlunda i efterhand, och att förlusten naturligtvis sved för både han och hans anhöriga, så är det utan ånger Shanahan blickar tillbaka på den där februariaftonen i Texas.

– Jag vet exakt vad som hände i varje spelsekvens. Jag vet att jag kan leva med det. Jag skulle göra om allt igen, kanske ändra ett spel eller två. Men jag skulle göra om allt. Jag känner mig mycket starkare från det.

Ställs mot Mahomes

Och visst är hans San Francisco 49ers urstarka denna säsong. Det kaliforniska laget har gått fram som en maskin under grundserie och slutspel. Detta efter att ha blott skramlat ihop tio segrar sammanlagt under Shanahans två första år vid rodret. Den unge anfallsgurun är hjärnan bakom ett högeffektivt och svårstoppat springspel, samtidigt som defensiven är ligans kanske allra bästa.

Nu, i årets final mot Kansas City Chiefs, ställs de mot en av ligans allra bästa quarterbackar i Patrick Mahomes. En poängmaskin som blixtsnabbt kan vända ett underläge.

Men att ingen ledning är säker har Kyle Shanahan redan lärt sig – från det mest chockerande tappet i NFL-historien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM