Svenska skidåkarens lycka efter den svåra tiden

Publicerad:

SPORTBLADET

TRONDHEIM. Emma Ribom har på allvar slagit sig in i världseliten.

Vägen dit har varit snårig – i slutet av juniortiden drabbades 22-åringen av körtelfeber.

– Det var någonting som tog riktigt, riktigt hårt på mig, säger hon.

Linn Svahn, Moa Lundgren, Frida Karlsson – svenska skidlandslagets tillväxt är imponerande.

Och då har vi inte talat om Emma Ribom. 22-åringen blev näst bästa svenska i Ski Tour 2020 med sin nionde plats och hon har i sex lopp den här säsongen varit på topp tio-listan.

Emma Ribom, som tävlar för Piteå Elit, platsade inte när trupperna till A- eller B-landslaget togs ut i våras, utan fick en plats i utvecklingslandslaget. Men när säsongen kom igång tog hon vara på chansen i världscupen och är nu given i laget.

”Stolt över min kämparinsats”

Precis som efter flera tidigare lopp i vinter lät det så här när Emma Ribom kom i mål efter 15 km i Trondheim under söndagen.

– Jag är stolt över min kämparinsats i dag.

Säsongen har utvecklats till något hon knappt vågat tro.

– Det har varit sjukt stabilt. Jag är jätteglad. Det är stort för mig, det var inget jag vågat drömma om inför den här jaktstarten att jag skulle gå ut som sjua, säger Ribom, som tappade två placeringar.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Stoltheten över sig själv bygger också på den tuffa vägen till världscupens scen.

Sista året som junior drabbades Emma Ribom av en sjukdom.

– Mitt fjärde år som junior på hösten i oktober fick jag körtelfeber. Jag var borta i två månader, konstant sjuk. Sen har det varit fram och tillbaka med mycket sjukdomar, säger Emma Ribom.

– Det var någonting som tog riktigt riktigt hårt på mig. Det var en kamp att ta sig tillbaka från det. Jag hade ett antal säsonger som var riktigt kämpiga.

”Häftigt att känna”

Långsiktigt och målmedvetet arbete har lagt grunden till framgången. Hon har haft två säsonger utan sjukdomar och fått kontinuitet i träningen.

– Det är häftigt att känna igen sin kropp igen. Det har tagit tid för mig. Det är stort att få tävla på den här nivån, säger hon och fortsätter:

– Jag har alltid haft en tro på mig själv. Men det var verkligen jättetufft. Förra hösten började det klicka och jag kände att jag hade den sjätte växeln. Jag ser det som en styrka att jag jobbade mig tillbaka efter den tiden. Jag är stolt över den resan jag gjort efter det.

Efter Ski Tour laddar Emma Ribom nu om för att tävla i U23-VM.

– Det är något som jag prioriterar högt, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE